Сериозният проблем с човешките ресурси на приказната Швеция

Държавата се нуждае от още 208 000 души работна ръка до 2025 г.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Швеция има сериозен проблем с търсенето и предлагането. Очаква се легендарната социална държава от Северна Европа да се нуждае от допълнителни 208 000 служители до 2025 г. само за да се справи с нарастващото търсене. Проблемът е, че само 207 000 работници се очаква да се присъединят към цялата работна сила на страната (включваща както частния, така и държавния сектор) за същия период, пише Bloomberg

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред следващото правителство на Швеция, което ще бъде съставено след изборите през септември тази година. Между 2007 г. и 2017 г. работната сила се е увеличила с 488 000 души, като по-малко от една трета от това увеличение е погълната от публичния сектор.

Местните власти, които набират 208 000 работници, "не са надежден сценарий", казва Аника Валенског, главен икономист в шведската асоциация на местните власти и региони.

"Реалният риск е, че публичните и частните сектори в крайна сметка се конкурират за едни и същи работници", каза тя.

Правителството ще трябва да излезе с някои сериозни идеи как да компенсира бъдещия недостиг на работна ръка. Имиграцията също се превърна в особено чувствителна тема, тъй като страната отново наложи граничен контрол след кризата с бежанците през 2015 г.

Швеция трябва да ускори скоростта на автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си държава, каза Валенског. В противен случай "няма да имаме достатъчно хора, за да продължим да работим така, както го правим".

И това не всичко, пред което ще се изправи новото правителство в Стокхолм. Съществуват и финансови препятствия. Досега бързо се разрастваше икономиката, която помогна на министъра на финансите Магдалена Андерсън да реализира бюджетен излишък и да намали държавния дълг до най-ниското си ниво от 1977 г. насам. Андерсън досега е обещала 5 милиарда крони (580 милиона долара) годишно на местните власти, които обслужват социални услуги като училища, болници и центрове за грижи за възрастни хора. Това далеч не е достатъчно. Предвижда се населението на Швеция да нарасне с 10% през следващото десетилетие, достигайки около 11 милиона, което се дължи главно на неотдавнашното увеличение на имиграцията (скандинавската страна прие повече търсещи убежище, отколкото повечето европейски партньори по време на кризата с бежанците през 2015 г.

Застаряващото население и растящата нужда от интегриране на чужденци също оказват натиск върху социалната държава, широко считана за една от най-щедрите в света.

Говорейки миналата седмица на конференция в Йотеборг, организирана от опозиционната Умерена партия, Валенског изчисли, че централното правителство ще трябва да увеличи данъците с 0,3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. (и 0,4% през 2021 г.), за да отговори на нуждите на социална държава, като се придържа към целта за излишъка, която урежда шведския бюджет.

При отсъствието на по-щедри трансфери от централното правителство "рискът е доста голям, че общините и регионите ще наложат данъци, с отрицателните последици, които биха имали", каза Валенског.

Последни новини
Още от Новини