Оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран изглежда като началото на нови преговори

Интервю на Bloomberg с Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP

Изпълнителният директор на петролната BP Боб Дъдли коментира в интервю за Bloomberg санкциите срещу Иран, дивидентите и обратното изкупуване на акции, както и търговията с втечнен природен газ (LNG). Той говори по време на инвестиционния форум Adnoc Downstream в Абу Даби.

Смятам, че оттеглянето от споразумението ми изглежда като началото на нови преговори по някакъв начин. Но ако тези санкции бъдат наложени строго, това може да доведе до премахването от пазара на 1 млн. барела на ден, коментира той.

По думите му съществува много несигурност, която както и случващото се във Венецуела, ще се отрази повече на цената на петрола.

Той посочи, че BP не планира въз основа на цена от порядъка на 75 долара за барел.

Правилното световно ниво изглежда като 60-65 долара на барел. Засега сме нагоре от това ниво. Да видим какво ще се случи.

Смятам, че скок в американското производство ще компенсира част от тези спадове, посочи Дъдли

Относно стратегията на компанията що се касае разпределяне на дивиденти Дъдли посочи, че докато BP нормализира балансите си и намалява дълга си е сигурен в обмислянето на подобни ходове.

Ние сме голям инвеститор в Ирак. Бяхме на юг, на голямото петролно поле Rumaila близо до Базра. Вече около 4-5 години работим в Киркук, коментира стратегията той.

Боб Дъдли определи търговията с втечнен природен газ като два вида. Тази с дългосрочни договори и такава, свързана с доставки на спот договори за суровини и краткосрочни договори. По думите му ще видим всякакъв вид промени в търговските потоци.

Китай се движи в посока да затвори някои от въглищните си енергостанции на своя бряг, което увеличи търговията с втечнен природен газ в Китай. Това ще направи пазара – ще отговори сравнително бързо. Газът е малко по-бавен от петрола, тъй като петролът наистина е суровина, а търговските потоци при природния газ ще се променят малко по-бавно, посочи още той.

Целия коментар чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини