Средната заплата на служителите във Facebook – $240 000 годишно

Цялостното възнаграждение на Марк Зукърбърг е достигнало през 2017 г. над 8,8 млн. долара

Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg Снимка: Patricia Monteiro/Bloomberg

Служителите в най-голямата в света социална мрежа Facebook са получили през миналата година средно възнаграждение от над 240 000 долара, докато общите компенсации за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг са надхвърлили 8,8 млн. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на официални финансови данни на водещата социална мрежа за 2017 г.

Цялостното възнаграждение на Зукърбърг е достигнало 8 852 366 долара, което е с около 37 пъти по-високо от средното заплащане на служител на Facebook Inc., показват годишните документи, подадени от компанията в края на предходната работна седмица.

Както и досега, основната заплата на Марк Зукърбърг за 2017 г. е била от едва 1 долар, а той не получавал бонуси или други възнаграждения. В същото време обаче разходите за сигурност и пътувания на 33-годишния милиардер са нараснали с цели 54% до около 8,85 милиона долара през миналата година, когато той предприе обиколка на 30 от американските щати.

Facebook изчислява съотношението на заплатите от 37 към 1, като сравнява компенсацията на Зукърбърг с тази на конкретно лице, идентифицирано като средноквалифициран служител на компанията.

Компаниите в САЩ са длъжни да разкриват съотношението на заплатите като част от по-широкото изискване на закона Дод-Франк, което влезе в сила през тази година. Правилото беше част от приетия през 2010 г. закон „Дод - Франк" (наречен по фамилиите на двамата му основни автори - сенаторите Крис Дод и Барни Франк), целящ по-сериозен финансов надзор след последната глобална финансова криза. Много от останалите компании от Силициевата долина все още не са подали тези декларации. През миналата седмица Twitter съобщи, че годишната средна компенсация за служител на компанията през 2017 г. в била в размер на 161 860 долара.

В изчисленията си Facebook не включва работници на непостоянен договор или служители, наети от трета страна. Заплатите на такива служители са много по-ниски от тези на служителите на Facebook на пълен работен ден, като района на Залива те печелят между 18 до 34,75 долара на час.

Средната заплата във Facebook е втората по големина сред досега докладваните заплати – от 325 компании, чиито акции се търгуват на индекса S&P 500. Тя е почти двойно по-висока от тази в Morgan Stanley. Досега лидер в своеобразната класация е Incyte Corp. - биотехнологична компания с 1200 служители, чиято средностатистическа заплата възлиза на 253 015 долара. Facebook има около 25 100 служители.


 

Последни новини
Още от Начало