Малките, млади компании с повече шанс да са смарт

Конференция на Клуб Инвестор, София, 17 април 2018

Плакатът на Клуб Инвестор. Кепитал форт. София. 17 април 2018. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Плакатът на Клуб Инвестор. Кепитал форт. София. 17 април 2018. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Малките, стартиращи компании имат повече шанс да дигитализират процесите си и да започнат да използват данните, които събират.

Софтуерните компании трябва да работят повече с университетите и БАН.

Здравеопазването и креативните индустрии са секторите, които първи започнаха да използват в България големите данни, събиране в дейността си.

Това бяха някои от заключенията, направени от участниците в конференцията на Клуб Инвестор, организирана от Investor.bg в Кепитал Форт в София на 17 април 2018.

 

Първи панел на Клуб Инвестор. Кепитал форт. София. 17 април 2018. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

 

Скъсаните връзки

Според Владимир Филипов, управител на Nearsoft, в България има дисбаланс между големия брой IT специалисти и използването на информационни технологии в индустрията.

„Все още между процесите има листчета и екселски таблици”, каза Филипов.

Според него третата технологична революция в България все още не е завършила, „затова има шанс за стартиращи фирми”.

Интегриране на информацията и процесите

Скъпият процес по инсталиране на интелигентни системи първоначално бе по възможностите на най-големите компании в света, каза Анатас Киряков, изпълнителен директор на Ontotext.

„Тепърва развитието на технологиите ще позволява средни компании да започнат да интегрират знанието и опита, натрупан от тях”.

Сега е моментът

Няма по-добър момент от сегашния за стартиращи бизнеси, защото те започват да работят без тежкото наследство, което традиционните, големи компании трябва да трансформират, каза Диана Стефанова, управляващ директор на VMWare България.

Tech of Tomorrow бе темата на Клуб Инвестор на 17 април. Дискусията бе модерирана от Анна-Мари Виламовска, управляващ директор на Работещи идеи. Четете повече за дискусиите в материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини