Ким Чен-Ун се оказа способен да извлече отстъпки от САЩ

Коментар на Джеф Раби, австралийски икономист и дипломат

Джеф Раби, австралийски икономист и дипломат, коментира отстъпките на САЩ към Северна Корея и силовите динамики в Азия пред Хайди Лун, Bloomberg News.

Северна Корея провежда преговорите брилятно. Те нямат нищо, нямат бъдещ план, те са една изчерпана държава, но светът все пак се върти в кръг около тях.

Според него това е забележително.

"Това, което заявява Тръмп е, че ще предявява искания към Ким Чен-Ун единствено на основа за провеждане на преговори относно денуклеаризация. Позицията на САЩ от десетилетие е за преговори, само ако има заявен първоначално ангажимент към денуклеаризация", коментира той.

Следователно това е една огромна отстъпка, която Ким Чен-Ун се оказа способен да извлече от САЩ.

Джеф Раби коментира, че в момента се наблюдава огромна промяна в световния ред, при която Азиатско-тихоокеанският регион и конкретно Източна Азия са ключовата сцена.

По думите му значителното геополитическо позициониране е свързано "най-вече с възхода на Китай и вероятно загубата на ангажимент от страна на САЩ към световно лидерство".

Затова толкова много елементи се преместват – както от геополитическа и стратегическа гледна точка, така и от търговска. Предстои дълъг път преди да се разиграе това.

Твърде късно ли започнаха САЩ да преутвърждават своята позиция като световен лидер? Коментарът на Раби по този въпрос чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини