САЩ, Франция и Великобритания предлагат нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие

Съветът за сигурност на ООН отхвърли проекторезолюцията на Русия, осъждаща въздушните удари в Сирия

Снимка: Mike Theiler/Pool via Bloomberg Снимка: Mike Theiler/Pool via Bloomberg

Франция, САЩ и Великобритания представиха на 12-те си партньори в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за Сирия, включваща създаването на нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

Преговорите по текста, редактиран от Франция, започват утре. Дата за гласуване още не е определена, понеже Париж иска да даде време за "истински преговори", според източниците.

За първи път в Съвета се предлага текст, обединяващ химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на седемгодишния конфликт. Целта не е "да се променя уравнението", нито да се "компилират" вече съществуващи текстове, а да се покаже, че западната военна интервенция в Сирия "служи на политическа стратегия", подчертава дипломат, цитиран от AFP.

Проектът бе разпространен сред членовете на Съвета по-малко от 24 часа след ракетните удари. Реакцията на Русия на "ограничените военни действия" на западните сили е била "минималистична", смята западен дипломат, което според него дава надежда, че Москва ще сътрудничи по новата резоюция.

Текстът, с който агенцията разполага, осъжда най-категорично всички случаи на употреба на химическо оръжие в Сирия, особено атаката на 7 април в Дума, и предвижда създаването на независим механизъм за разследване и посочване на отговорните "въз основа на принципите на безпристрастност и професионализъм".

Той изисква също така Сирия да сътрудничи изцяло на Организацията за забрана на химическите оръжия.

По отношение на хуманитарната помощ проектът призовава да бъде установено "трайно прекратяване на огъня" и всички страни членки да използват влиянието си за неговото прилагане. Текстът изисква "хуманитарен достъп без ограничения" в цяла Сирия и възможността за "медицински евакуации в случай на необходимост".  

В политическия аспект проектът изисква "сирийските власти да се включат в междусирийски преговори добросъвестно, конструктивно и без предварителни условия", продължавайки последните дискусии от 3 март в Женева. Тези преговори, които сега са в мъртва точка, трябва да засегнат управлението, конституционния въпрос, изборите, контратероризма и мерките за доверие.

Накрая текстът задължава генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да докладва за изпълнението в 15-дневен срок след приемането му, посочва Investor.bg.

Съветът за сигурност отхвърли в събота руската проекторезолюция, призоваваща за осъждане на "агресията" на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия - вот, отразяващ подкрепата за съюзническите удари по химически обекти.

Но вотът в края на спешното заседание, свикано от Русия, също така отново демонстрира парализата на най-могъщия орган на световната организация в справянето със сирийския конфликт, отбелязва АП.
Само две страни подкрепиха Русия - Китай и Боливия.

Осем страни членки гласуваха против руския проект - САЩ, Обединеното кралство, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Кувейт, Полша и Кот Д'Ивоар. Четири страни се въздържаха - Етиопия, Казахстан, Екваториална Гвинея и Перу.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в събота нарече действията на САЩ и техните съюзници в Сирия грубо нарушение на ООН, предаде ТАСС.
Според съобщението на пресслужбата на Кремъл в разговора е била обсъдена изострената ситуация около Сирия в резултат на ракетните удари на САЩ и техните съюзници срещу територията на тази страна.

Президентът на Русия подчерта, че действията на групата западни страни грубо нарушава устава на ООН и на основополагащите норми и принципи на международното право, заяви Кремъл. Руската и турската страна смятат, че е е необходимо да се активизира тяхното взаимодействие, насочено към реален напредък на процеса на политическо уреждане в Сирия.

Ердоган по-рано през деня разговаря по телефона с британския премиер Тереза Мей, а след това и с френския президент Еманюел Макрон.

САЩ смятат, че при предполагаемата атака с химическо оръжие на 7 април в град Дума е бил използван не само хлор, но и зарин, заяви представителка на администрацията, цитирана от AFP.

Тя припомни, че наличните информации говорят за употреба на хлор, но има важни индикации, които загатват, че е бил използван зарин - по-мощен нервнотоксичен агент. Цитираната представителка на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, пожелала да запази анонимност, посочи големия брой жертви и симптомите на пострадалите хора.

Толкова сериозни симптоми не може да бъдат предизвикани от хлор, а от нервнотоксични агенти, отбеляза тя.
Западните страни на няколко пъти осъдиха предполагаема употреба на хлор от сирийския режим. Използването на зарин, за което бе съобщено при нападение в град Хан Шейхун преди година, стана причина за американски удари по Сирия, припомня AFP.

Агенцията отбелязва, че екип на Организацията за забрана на химическите оръжия вече е в Сирия, за да разследва предполагаемата химическа атака в Дума. Той обаче има за цел да установи какво вещество е било използвано при нападението, а не кой е неговият извършител.

Последни новини
Още от Новини