Меркел търси начини за справяне с неравенството между Източна и Западна Германия

В края на 2019 данък солидарност ще бъде отменен

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че са необходими държавни субсидии за справяне със съществуващите несъответствия в качеството на живот в провинциите от бившата комунистическа Източна Германия и Западна Германия 28 години след обединението, пише Investor.bg.

Във видео уебкаст Меркел каза, че правителството трябва да потърси начини да се справи със структурните различия, които ще останат, след като данък солидарност, въведен през 1990 г. в подкрепа на по-бедните източни провинции, бъде отменен в края на 2019.

„Непрекъснато трябва да се питаме как можем да балансираме систематичните, структурни различия между изтока и запада в областта на научните изследвания, по отношение на централите на големи компании и в сферата на структурната безработица“, заяви канцлерът, без да разкрива подробности по конкретни програми.

Меркел, която е израснала в Източна Германия ще обсъди въпроса на среща с премиерите на пет провинции от бившата ГДР в сряда. „28 години след обединението постигнахме много, но винаги има нужда от такива срещи“, каза тя.

„Федералното правителство иска да използва програма за субсидии, за да гарантира еднакъв стандарт на живот в цяла Германия“, съобщи нейната канцелария в комюникето с изявлението на канцлера.

В уебкаста Меркел посочи, че брутният вътрешен продукт на човек от населението в бившата Източна Германия сега е около 73% от равнището в западната част, а данъчните приходи също не са равни. Пенсиите се равняват на 96% от западното равнище и ще достигнат 100% едва през юли 2024 г., заяви канцлерът.

Консерваторите на Меркел и лявоцентристките социалдемократи се договориха да се съсредоточат повече върху справянето със структурните различия в бившата Източна Германия и в други слаби в структурно отношение части на Германия.

Антиимиграционната популистка партия „Алтернатива за Германия“ спечели значителни гласове в източните провинции на изборите през септември, които дадоха на партията места в парламента за първи път. Тя става първата крайнодясна партия, спечелила места в долната камара от 50-те години на миналия век.

В източната провинция Саксония, например, „Алтернатива за Германия“ спечели изборите, като победи дори консерваторите на Меркел.

Пенсиите са особено болезнен въпрос, най-вече за жителите на източните провинции, като мнозина се безпокоят, че пенсиите им могат да бъдат засегнати заради притока на над един милион имигранти от 2015 насам.

Последни новини
Още от Новини