Путин обяви, че ударите в Сирия ще провокират нова вълна от бежанци

Според руския президент ескалацията на кризата руши международните отношения

Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg

Ескалацията на ситуацията в Сирия ще окаже разрушително въздействие върху всички системи на международните отношения, заяви руският президент Владимир Путин в официално изявление, публикувано на сайта на руското президентство.

В него той припомня, че САЩ носят отговорност за подобни удари срещу Югославия, Ирак и Либия и Москва ще поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по казуса.

Ударът на САЩ и техните съюзни по военни и граждански обекти в Сирия е извършен без санкцията на Съвета за сигурност, в нарушение на Устава на ООН и принципите на международното право. Това е акт на агресия против суверенна държава, която се намира на заключителен етап от борбата си с тероризма, заявява още руският президент, пише Investor.bg.

Путин посочва още, че въздушната атака е извършена под предлог, че се защитават гражданите на Сирия след недоказана химическа атака в град Дума.

"Руските военни експерти, намиращи се на мястото на мнимия инцидент, не намериха следи от използването хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не потвърди факта за химическата атака", коментира още той.

В своето изявление руският президент посочва още, че експерти от Организацията за забрана употребата на химически оръжия са изпратени в Сирия, за да изяснят всички обстоятелства по случая. "Групата на западните страни цинично ги пренебрегна, предприе военни действия без да дочака резултатите от това разследване", категоричен е Путин.

Въздушните удари на САЩ в Сирия ще усложнят хуманитарната криза и страданията на мирното население в страната, "по същество те са в полза на терористите" и ще провокират нови вълни от бежанци от страната и региона, заяви руският президент.

Рано тази сутрин САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу цели в Сирия. Атакувани са обекти на химическата промишленост, за които съюзниците смятат, че произвеждат химически и биологически оръжия. При атаките няма жертви, а само материални щети, съобщават сирийските власти.

Изявлението на Путин е първата официална реакция на Москва по казуса. По-рано руският посланик в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че тези действия няма да останат без последствия, но изпрати това послание чрез Twitter. Американският военен министър коментира, че САЩ не са уведомили Москва за действията си, но френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е имал разговор с руските власти за предстоящите удари.

Последни новини
Още от Новини