ЕС има готовност за налагане на нови санкции срещу Сирия

Ударът трябва да остане еднократна военна акция, коментира българският министър на външните работи Екатерина Захариева

Снимка: FreeImages.com Снимка: FreeImages.com

През юли 2017 и през март 2018 Европейския съюз наложи санкции срещу висши чиновници в Сирия и учени заради връзка с използването на химически оръжия от режима в страната. Общността има готовност да наложи нови санкции, написа в декларация Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини.

ЕС е бил информиран за намеренията на САЩ, Франция и Великобритания и целите на съюзниците в Сирия, става ясно още от изявлението на Могерини. Тя посочва, че тези действия са предприети единствено от желание да бъде предотвратена бъдещата употреба на химически оръжия и субстанции като оръжие от сирийския режим срещу собствения си народ.

ЕС подкрепя всички усилия, целящи да предотвратят употребата на химически оръжия, пише още Федерика Могерини. За нея е шокиращо да се установи, че международната общност е раздвоена относно това и е категорична, че употребата на химически оръжия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството.

Позицията на ЕС за конфликта в Сирия е, че единственото решение в този случай е политическото. "Имаме общата цел да предотвратим ескалация на насилието, която може да трансформира сирийската криза в по-широка регионална конфронтация", категорична е Могерини.

Призивът на общността е за незабавно прекратяване на огъня и гарантиране на достъп на служители на хуманитарни мисии и медици до района, пише Investor.bg.

На 24 и 25 април в Брюксел ще се проведе конференция за Сирия, която ще бъде председателствана съвместно от ЕС и ООН. Тя ще даде възможност на международната общност да обсъди възможните варианти за политическо решение на кризата в страната.

Международната общност има отговорността да идентифицира и да търси виновните за използването на химически оръжия, заяви в официално изявление по-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той посочи още, че за ЕК употребата на химическо оръжие е недопустима при каквито и да е обстоятелства. 

Ударът срещу Сирия беше еднократна военна акция и трябва да остане такава, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет. Преди това тя участва в заседание заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, премиера Бойко Борисов и ръководителите на службите за сигурност.

Захариева подчерта непримиримата позиция на България срещу използването на химически оръжия. "Употребата на химически оръжия е военно престъпление", категорична беше тя. Според нея ударите на коалицията са били насочени срещу обекти в Сирия, свързани с производството на химическо оръжие. Те са били прецизно подбрани и ограничени, за да няма жертви.

Операцията е предупреждение срещу режима в Сирия, отбеляза още външният министър. Тя посочи, че българската позиция е, че всички страни в конфликта трябва да преустановят действията, които нарушават международното хуманитарно право.

София призовава още за деескалация на напрежението, но виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат установени и да понесат отговорността си за това.

Позицията на Китай е, че ударите срещу Сирия нарушават международното право и Пекин призовава за диалог. Говорител на китайското външно министерство коментира по време на пресконференция, че ударите, които прескачат Съвета за сигурност на ООН, са нарушение на принципите и нормите на международното право.

Иракското външно министерство пък отбелязва, че действията на съюзниците може да доведе до експанзия на тероризма. Багдад призова лидерите на арабските страни да обсъдят ситуацията по време на среща в Саудитска Арабия в неделя.

Последни новини
Още от Новини