Китай отчита силен внос и износ за първите два месеца на 2018

Коментар на Грейс ЕнДжи, старши икономист за Китай в JPMorgan

Грейс ЕнДжи, старши икономист за Китай в JPMorgan, коментира данните за търговията през първото тримесечие в Китай и значението им за цялостната икономика.

Глобалната среда е като цяло положителна по отношение на тенденциите към ръст.

Поради ефектите заради китайската нова година търговските данни за първото тримесечие в Китай и региона обикновено имат тенденция да са доста волатилни, коментира икономистът.

Това, което виждаме за първите 2 месеца от годината по отношение на данните, е много силен износ и внос.

Въпреки че все още не са излезли детайлните данни, Грейс ЕнДжи коментира, че е доста вероятно да има някаква компенсация в данните за март и цялото първо тримесечие да се окаже силно.

Наблюдаваното от втората половина на 2017 г. насам доста силно търсене от глобална гледна точка върху потребителите и капиталовите разходи е по-скоро подкрепящо за китайския износ. 

По отношение на бъдещите изгледи от интерес са краткосрочните условия на търсене от глобална гледна точка, а навлизайки във втората половина на годината, по отношение на ръста на китайския износ ще се следи влиянието от търговското напрежение между САЩ и Китай .

Грейс ЕнДжи коментира, че от JPMorgan като цяло очакват постепенно възстановяване в частта на производствените инвестиции през 2018 на основата на подобряващи се корпоративни фундаменти и подкрепяща среда за износ.

В случай на нарастваща несигурност от страна на търсенето в сектора на износа заради търговското напрежение JPMorgan очакват възможно забавяне във възстановяването на производствените инвестиции.

Целия коментар чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини