Фермери в битка с Walmart, Amazon и Peapod за онлайн клиенти

Конкуренцията за онлайн доставка на храни е все по-ожесточена

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Големи търговци на дребно като Walmart, Amazon и Peapod се състезават за място в бизнеса с поръчката на храни онлайн и доставката им. Това прави и Дейвид Новакоски, фермер, отглеждащ пилета и прасета в Ийст Смитфийлд, американския щат Пенсилвания, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Миналия месец Новакоски започна да предлага услуга за доставки на месо, сирене и зеленчуци местно производство в северната част на Пенсилвания. Неговият стартъп събира храна от отдалечени ферми и я транспортира всяка седмица до клиенти, които поръчват онлайн.

За да вземат продуктите от три ферми (един производител на сирене, една механа и една пекарна), Дейвид Новакоски и съпругата му Марла изминават около 150 километра със семейния си миниван.

Дори в този провинциален район с находища от природен газ, територии, в които е разрешен лова на елени и където най-близкият магазин от веригата Whole Foods се намира на над 160 километра, влиянието на Amazon е много силно.

По думите на Новакоски, Amazon и другите големи търговци на дребно са предразположили клиентите да очакват по-голямо удобство.

„Това е посоката, към която се движи обществото, и ние трябва да решим каква ще бъде ролята на малката ферма“, каза той.

Електронната търговия е много изтощаваща за семейството. Двамата със съпругата му стават призори да нахранят пилетата си, след това се движат по заледените пътища и изразходват гориво, само за да заредят кошници с продукти като извара, маруля и хляб с квас за относително малък брой домакинства, желаещи да си платят за услугата.

Последни новини
Още от Новини