Си Дзинпин обеща отваряне на икономиката на Китай

Но и предупреди за мислене от времето на Студената война

В своята основна реч по време на ежегодната конференция Boao Forum for Asia на остров Хайнан, Китай, Си Дзинпин обеща отваряне на икономически сектори, от банковото дело до автомобилното производство, като също така предупреди за мислене от типа на това по времето на Студената война на фона на търговските спорове с американския му колега Доналд Тръмп. Джон Бърнс, почетен професор от Хонконгския университет коментира речта в предаването "Bloomberg Markets".

Според професора в изказването си китайският президент адресира опасенията на хора като Доналд Тръмп, но по много общ начин.

"Той подчерта върху отвореност, върху положение, при което всички страни печелят, по-голям достъп до пазара, защита на инвестиционната среда и отварянето и́, защита на интелектуалната собственост и увеличаване на вноса", коментира професорът. 

Посланието на Си, че хората няма да успеят, ако имат мислене от времето на Студената война бе изрично насочено към Доналд Тръмп и американската позиция за водене на преговори, посочи Бърнс.

Мислене от времето на Студената война е неуместно, той говори за собствената логика за развитие на Китай, анализира речта професорът.

Според Бърнс с речта си Си Дзинпин е изпълнил обещанията си, но проблем представлява неяснотата в графика. 

Много скоро трябва да има последващо действие, с по-конкретни детайли, което да изгради доверие, липсващо за момента между САЩ и Китай. Остава да видим каква ще е реакцията от страна на САЩ, допълни Бърнс, но посочи, че тя ще зависи и от това каква е действителната цел на САЩ.

Последни новини
Още от Новини