Вярват ли българите, че има реална опасност от глобална война?

Проучване на Gallup International

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

53% от българите вярват, че глобалната война е реална опасност, а 62% населението в страната подкрепя външната политика на Бойко Борисов, пише Investor.bg, позовавайки се на проучване на Gallup International. 

2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Общо 34% от запитаните (близо 1,9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Това показват втората част резултати от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона

Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика, коментират от Галъп. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

62% от българите смятат, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитическите си дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% от запитаните са на обратното мнение, а останалите се колебаят. „Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов”, коментират от социологическата агенция.

Според 62% от запитаните с турския президент Реджеп Ердоган трябва да се преговаря, а 33% смятат това за излишно.

В същото време обаче обществото ни очаква по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и осбоено спрямо корупцията. 93% от запитаните одобряват скорошните акции на прокуратурата в болниците.
Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71%.

Последни новини
Още от Новини