Saudi Aramco разширява най-голямата американска рафинерия

Компания обмисля увеличаване на капацитета на рафинерията до 1,5 млн. барела дневно

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Саудитската компания Saudi Aramco предприе първи стъпки за разширяването на най-голямата американска рафинерия, която се оперира от дъщерната й фирма Motiva Enterprises, предаде Investor.bg.

Главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насер подписа споразумение с компаниите Honeywell UOP и Technip FMC за проучване на технологии за производство на нефтенохимически продукти, които да бъдат използвани в многомилиардния завод, който компанията се готви да построи в рафинерията в Порт Артър.

„Тези споразумение сигнализират нашите планове за разширяване“ към нефтенохимическия сектор, заяви главният изпълнителен директор на Motiva Браян Кофман, цитиран от Ройтерс.

По думите му неговата компания обмисля увеличаване на капацитета от 603 000 барела дневно на рафинерията до 1 или 1,5 млн. барела на ден, което ще я превърне в най-голямата в света.

По време на подписването присъстваха саудитският принц Мохамед бин Салман, който е към края на двуседмичното си посещение в САЩ, саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих и американският му колега Рик Пери.

Окончателното инвестиционно решение за нефтенохимическия завод не се очаква да бъде взето преди 2019, заявиха от Motiva в изявление.

В момента рафинерията на Reliance Industries в Джамнагар, Индия е с най-голям капацитет в света в размер на 1,2 млн. барела дневно.

Миналата година Aramco заяви, че ще инвестира 18 млрд. долара в Motiva, за да увеличи капацитета на съоръжението в Порт Артър и да премине към производство на нефтенохимически продукти.

Повече новини от САЩ четете на Investor.bg. 

Последни новини
Още от Новини