Митата на Тръмп ще спрат вноса на китайски коли в САЩ

Въвеждането на 25% мито в САЩ и Китай няма да даде положителен резултат

Снимки: Ron Antonelli/Bloomberg Снимки: Ron Antonelli/Bloomberg

Броят на китайските автомобилни производители, които се чувстват готови да се пробват на американския пазар постоянно расте, но устремът им може да бъде спрян от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. И основната пречка ще е митото в размер на 25% на стоки на стойност от около 50 милиарда долара, може би наистина идва търговска война между САЩ и Китай, пише Automedia.bg. 

Досега продажбите на китайските коли в Америка са скромни. Geely, собственикът на Volvo, започна да внася седаните S60 през 2015 година. GM пък се пробва с компактния кросоувър Buick Envision и plug-in хибридната версия на Cadillac CT6. Но специално при GM продажбите наистина не са големи: 4367 продадени бройки Envision през март и едва 17 хибридни CT6. 

„В момента тези мита ще стопират всякакви планове за внос на коли от Китай в САЩ", коментира Джеф Шустър, старши вицепрезидент на LMC Automotive. " Това ще е ход да се върнат китайците на масата за преговори.” 

Това обаче може и изобщо да не се случи, тъй като Китай от своя страна също се упъти към налагане на мита, пак 25% и отново на стоки за около 50 милиарда долара, като тук става въпрос за автомобили, химикали, соя и самолети. 

Това ще е трудност за Tesla, тъй като компанията сглобява всичките си коли в САЩ и разчита на Китай за 9% от приходите си. В момента колите на Tesla в Китай се облагат с 25% мито, тъй като не се произвеждат там, а са внос. Още едно мито и увеличаване на цената им с още 25% няма как да бъде прието добре от клиентите. 

Все пак администрацията на Тръмп даде да се разбере, че решението за митата не е окончателно и е готова на преговори. 

Ford не внася автомобили от Китай, но компанията планира да прави това от догодина – внос ще е новият Focus. Говорител на компанията заяви, че във Ford се надяват на успешни преговори между двете правителства, за да не стига до налагане на двустранни мита. От Volvo пък заявиха, че следят внимателно ситуацията, но според тях е още рано за коментар. 

Но общото мнение, както на анализаторите, така и на автомобилните компании е, че въвеждането на тези 25%, както в Щатите, така и в Китай, няма как да даде положителен резултат.

Последни новини
Още от Новини