Съд осъди бившия президент Пак Гън-хе за злоупотреби

Вината на Пак бе призната по 16 обвинения, в това число злоупотреба с власт, принуда, корупция

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Бившият южнокорейски президент Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор по делото срещу нея за злоупотреба с власт, корупция, принуда, приемане на подкупи и разгласяване на държавни тайни, предадоха световните агенции, цитирани от Investor.bg.

Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинения, припомня Йонхап. Вината на Пак бе призната по 16 обвинения, в това число злоупотреба с власт, принуда, корупция, получаване на подкупи, разпространяване на държавни тайни, изнудване и други, допълва ТАСС.

По-рано днес южнокорейски съдия обяви, че бившият президент Пак Гън-хе е виновна в злоупотреба с власт и принуда, предаде Асошиейтед прес. Делото срещу 66-годишната Пак се гледа в централния окръжен съд в Сеул.

Прокурори поискаха 30 години затвор за бившя президент и глоба от 118,5 млрд. вона (112 млн. долара). Тя отхвърли всички обвинения, но не присъства на последното заседание с мотива, че е болна.

Пак Гън-хе бе арестувана през март 2017 г. Оттогава се намира в център за задържане близо до Сеул.

Бившият президент на Южна Корея бе отстранена от власт в началото на миналата година след месеци на масови протести срещу нея, в които участваха милиони хора.

Обвиненията срещу нея са, че е помогнала на близката си приятелка Чхое Сун-сил да набира дарения за милиарди вонове от големи компании като Samsung и Lotte за фондации и неправителствени организации, като лично се е облагодетелствала от това, допълва Ройтерс.

 

Последни новини
Още от Новини