България с най-ниска безработица от ноември 2008 г.

Нивото на младежка безработица в страната също все повече се понижава, макар че остава високо

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Безработицата в България продължава да спада и през февруари на месечна база, достигайки ниво от 5,3%. Това е най-ниското равнище на безработица от ноември 2008 г., сочат актуалните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в сряда.

На годишна база се отбелязва още по-сериозно понижение, като през февруари 2017 г. тя е била на равнище от 6,5%, или с 1,2 пр.п. по-висока. Безработните у нас през втория месец на годината са били общо 183 хил. души, или с 5 хил. души по-малко спрямо януари тази година.

Нивото на младежка безработица в страната също все повече се понижава, макар че остава високо. През януари тя е достигнала 10,5%, което с 0,1 пр.п. по-малко спрямо първия месец на годината. На годишна база се отчита доста по-сериозен спад, като през февруари 2017 г. тя е била с 2,7 пр.п. по-висока – 13,2%. Общо 18 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също леко спада през февруари на месечна база до ниво от 7,1%. На годишна база се отчита по-сериозно понижение спрямо 8,0% през февруари 2017 г., което е разлика от 0,9 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от септември 2008 г. Безработните в региона през първия месец на годината са били общо 17,632 млн. души. 

Как изглежда ситуацията в еврозоната и ЕС вижте в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини