Spotify става публична чрез директно листване

Алекс Баринка, Bloomberg Deals, разяснява директното листване на Spotify

Репортерът на Bloomberg Алекс Баринка разяснява процеса на директно листване на гиганта за музикален стрийминг.

Сама по себе си компанията няма да продава акции и ще прескочи процеса по определяне на цена на акция, съществен при първичното публично предлагане.

Обикновено, когато една компания става публична, мениджмънтът и съветниците определят пазарната оценка и се впускат в маркетингова кампания, разчистват терена си към Уолстрийт и преценят интереса от страна потенциалните акционери.

В нощта преди акциите да започнат да се търгуват, те използват тази информация в определянето на окончателната цена и броя на акциите, които ще се продават на инвеститорите. На следващия ден акциите отварят въз основа на тази парична сума, коментира тя.

Spotify прескача всичко това и преминава директно към борсовата търговия.

В деня на листването, който е днес, 3 април 2018, съществуващите частни акционери просто ще имат възможността да продават акциите на компанията на инвеститори на публичния пазар.

Но големите и установени компании рядко извършват директни листвания, тъй като съществува риск от рязък срив или голямо колебание в цената на акциите през първите месеци на борсова търговия, коментира Баринка.

Скорошните трансакции оценяват компанията в диапазона от 6 млрд. до 23 млрд. долара.

Spotify обещава на инвеститорите до 96 милиона абонати до края на годината, т.е. ръст с 36% от настоящия брой и печалба, потенциално достигаща 6,5 млрд. долара.

Но инвеститорите ще следят също отблизо оперативната загуба, която Spotify очаква да възлиза на между 283-406 млн. долара за 2018.

Според запознати с темата обаче след листването съоснователите на Spotify ще задържат акциите със най-силните правомощия за гласуване, каза Бабринка и допълни, че според прогнозите до 2030г. пазарът на стрийминг ще достигне обем от 34 млрд. долара.

Целия репортаж чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини