Ответните мита на Китай върху американски внос влизат в сила

Коментар на Том Маккензи, Bloomberg

Снимка: Gilles Sabri/Bloomberg Снимка: Gilles Sabri/Bloomberg

От днес влизат в сила ответните мита на Китай върху американски внос на стойност 3 млрд. долара, предаде Bloomberg. Кореспондентът на Bloomberg в Китай Том Маккензи коментира митата и последните данни за китайската промишленост.

Маккензи коментира, че официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството в Китай отбелязва най-силния резултат от ноември насам.

PMI в производството за март от 51,5 пункта е доста над очакванията от 50,6 пункта и над резултата от февруари.

"По отношение на данните на индекса на мениджърите по поръчките извън производството, тоест при услугите и строителството, резултатът също е доста силен – 54,6 пункта, отново надхвърлящ очакванията и резултата от февруари", отбеляза още той.

Но ключовият въпрос за Китай остава да е търговското напрежение със САЩ. Влизащите в сила днес мита, идващи в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от Китай, са върху американски продукти, включително плодове, ядки, вино, свинско месо и метали. Китайската държава ги описва като "сравнително малко и консервативно число", посочи Маккензи. 

Според това докъде стигне търговското напрежение между САЩ и Китай, допълнителни ответни мита от страна на Китай представляват потенциално ключовото препятствие за растежа на страната, кампанията за намаляване на задлъжнялостта и предприетите мерки срещу замърсяването на страната, коментира той.

Последните данни от неофициалното проучване на „Цайсин“ (Caixin) на индекса на мениджърите по поръчките в производството в Китай показват спад до 51 пункта през март от 51,6 пункта през февруари, което е първо понижение от 4 месеца. Забавянето е предизвикано главно от по-слабо нарастване на производството и по-бърз темп на понижение на щатните бройки, заети в компаниите от промишления сектор при отслабен импулс на търсенето, конкретно от чужбина, коментира Джун Джъншън, директор "Макроикономически анализ" в CEBM Group, цитиран от Caixin.

Целия коментар на Bloomberg чуйте във видеото.

Още по темата: 
Бизнес активността в китайската промишленост с първи ръст от ноември насам

 

 

Последни новини
Още от Новини