Три ключови стъпки, които Тръмп трябва да предприеме преди срещата с Ким Чен-ун

Вашингтон трябва да настоява за пълна денуклеаризация на Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Mike Theiler/Pool via Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Mike Theiler/Pool via Bloomberg

Неочакваното решение на американския президент Доналд Тръмп да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун предизвика силно разнопосочни коментари. Единият полюс я определи като дипломатическа победа и облекчение, докато според скептиците тя е в най-добрия случай наивна, имайки предвид жестоките злоупотреби на севернокорейския лидер, а в най-лошия случай – позор.

Така или иначе, за да бъде успешна една такава среща на високо ниво, се изисква сериозна подготовка. Тя трябва да включва три стъпки, пише в анализ Business Insider.

Първо, по-нискостоящи американски официални лица трябва да се срещнат със севернокорейските си колеги, за да преценят намеренията на Пхенян. Южнокорейските власти твърдят, че Ким е готов да жертва ядрената си програма, която се възприема като основна за сигурността на режима и плановете му да завладее Южна Корея. Новината излезе преди няколко седмици, но такава промяна би била доста рязка и американските официални лица трябва да гледат на нея по-скоро скептично, докато не излязат повече доказателства.

Второ, САЩ ще трябва да вземат предвид азиатските си партньори преди каквато и да било среща. Изходът от разговорите между Вашингтон и Пхенян ще повлияе на сигурността не само на американските съюзници като Япония, но и на съперници като Китай и Русия.

Трето, необходими са вътрешни дебати, за да се определи точно какво искат САЩ да постигнат от среща между Тръмп и Ким Чен-ун и още повече какво страната е готова да отстъпи в замяна на онова, което иска от Пхенян.

За тази цел Вашингтон трябва да остане напълно сигурен, че целта му е пълна денуклеаризация на Северна Корея.

При ядрените преговори с Иран САЩ постепенно намалиха изискванията си в хода на преговорите. Изтъкнатата причина беше, че първоначалните цели просто не са били постижими, макар и желани.

За да се разшири обсегът от възможни мирни изходи, САЩ трябва да предприемат действия за влошаване на алтернативите на другата страна за сделка, дори това да означава отлагане на преговорите за известно време. Ако вместо това Вашингтон приеме частично решение – замразяване на ядрената и ракетната програми на Пхенян или частичното им демонтиране – преговорите рискуват просто да забавят кризата, жертвайки в същото време американските цели.

При решаването на това какво САЩ са готови да предложат в замяна на севернокорейската денуклеаризация, много важно е администрацията на Тръмп да остане фокусирана върху голямата картина в Азия. Макар и трудно предизвикателство, Северна Корея не е най-голямата стратегическа заплаха в региона. Тази чест се пада на все по-силния и амбициозен Китай и вероятно на второ място на Русия.

Ако, за да се осигури споразумение с Пхенян, Белият дом се съгласи на значителен компромис относно военните си позиции в Азия, САЩ ще бъдат големият губещ. А най-облагодетелстван от това ще бъде Пекин.

Последни новини
Още от Новини