Силата на финтех сектора

Той е все по-близо до това да стане част от екосистемата на финансовите услуги

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Финтех секторът излезе на сцената след кризата от 2008, като влиянието му върху системата за финансови услуги се променя.

Финтех индустрията вече не стои отделно от финансовите услуги, а все повече се вгражда в мейнстрийма, пише Business Insider.

Финансирането все повече се разпределя интернационално и финтех стартъпите правят всичко възможно, за да докажат устойчивост и да си осигурят място на масата. През последните години повечето финтех сегменти продължиха да растат и да се развиват като все по-ценни за финансовата система като цяло. Междувременно някои категории трябваше да се променят, за да останат на върха. В хода на търсенето на нови възможности за иновации се появиха и нови подсегменти, като финтех компаниите за дигитална идентификационна верификация.

Банките и останалите представители на традиционния финансов свят отговарят много проактивно на нарастващото влияние на финтех сектора. Те се стремят да правят повече подобрения на каналите за комуникация с потребителите, бекенд системите и цялостните бизнес операции. Повечето осъзнават, че най-добрият начин да се адаптират към променящата се среда е да работят успоредно с финтех компаниите, като си партнират с тях. С нарастването на силата на стартъпите, банките няма да имат избор освен да се променят, за да бъдат конкурентоспособни.

Ето няколко неща за сектора, които трябва да се имат предвид:

  • Финтех индустрията е много повече от група дигитални, фокусирани върху потребителя стартъпи, въпреки че те по много начини стават новото лице на финансовите услуги. Все по ясно е, че финтех става неделима част от финансовия свят
  • За да запазят и засилят позицията си в мейнстрийм икономиката, някои от главните подсегменти на финтех трябва да преоформят бизнес модела си. Това включва необанки, робо-съветници и други. Други финтех категории откриват, че техните бизнес модели са добри в контекста на текущите условия – регтех, иншуъртех компании и услуги за разплащания.
  • Разрастването на финтех индустрията има драматичен ефект върху финансовия сектор – от банки до застрахователи, карайки ги да отговорят проактивно, за да останат в играта. Те правят сериозни промени в 3 области – фронт енд, бек енд и главни бизнес операции.

С всичко това в ход, финтех индустрията е на прага да стане съществена част от екосистемата на финансовите услуги. Но вероятно първо ще трябва да премине през цялостния кредитен цикъл и да оцелее след икономическа криза като онази, която предизвика появата й през 2008. 

Последни новини
Още от Новини