Великобритания трябва да изтегли над 50 свои дипломати от Русия

Москва иска паритет между броя на дипломатите в двете държави

Снимка: Will Oliver/ Bloomberg Снимка: Will Oliver/ Bloomberg

Русия обяви, че Великобритания трябва да изтегли 50 свои дипломати до месец. Позицията идва в отговор на решението на Лондон да изгони 23-ма руски дипломати след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Москва вече изгони 23-ма британски дипломати и закри консулството в Санкт Петербург и освен това прекрати дейността на Британския съвет в Руската федерация.

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова посочи, че британските дипломати в Москва са с около 50 повече от руските им колеги в Лондон. Ведомството даде срок от 1 месец на Великобритания да изравни броя им.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че ще закрие консулството на Съединените щати в Санкт Петербург и в ответ на американското решение да бъдат изгонени 60 руски дипломати от САЩ Москва ще експулсира същия брой американски представители. Русия даде на американските дипломати срок до 5 април да напуснат и предупреди за възможни допълнителни мерки, ако има още враждебни действия срещу руски дипломати в САЩ.

„Конфронтацията изглежда не толкова като Студена война, колкото като битка без правила”, коментира Константин Косачов, ръководител на Комисията по международни въпроси към Горната камара на руския парламент, пред Bloomberg.

Източник: Bloomberg

Докато мащабът на координираните действия срещу Русия е безпрецедентен, решението на Париж и Берлин да експулсират по 4 дипломати, в контраст със САЩ, поддържа очакванията в Москва, че Франция и Германия все още искат да поддържат отношения с Путин.

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да присъства на икономически форум в Русия в края на май, стана ясно в четвъртък. Два дни преди това Германия одобри строежа на „Северен поток 2“.

Последни новини
Още от Начало