Съветът за сигурност на ООН с нови санкции срещу Северна Корея

Те обхващат 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице

Северна Корея. Снимка: Pixabay Северна Корея. Снимка: Pixabay

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея. Те обхващат 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, обвинени, че са помогнали на Пхенян в опитите си да избегне наложени вече санкции.

Мярката бе предложена от САЩ миналия месец като част от рестрикциите за внос на нефт и въглища в Северна Корея. Пхенян вече е под ударите на международни и американски санкции заради ядрените и ракетните си програми.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че последните мерки са „ясен знак, че международната общност е единна в усилията си да поддържа максимален натиск над севернокорейския режим“, предава BBC.

Страната е обект на редица санкции от 2006 насам, които прекратиха повечето от доставките й и ограничиха вноса на нефт. Според дипломатите наложените санкции са причината севернокорейският лидер да спре временно ядрените и ракетните изпитания и да започне разговори.

В списъка се включват 16 компании, базирани в Северна Корея, 5 регистрирани в Хонконг, 2 - в континентален Китай, 2 - в Тайван, 1 - в Панама и 1 - в Сингапур.

Тайванецът Цанг Юнг Юан е обвинен, че координира севернокорейския износ на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той подлежи на замразяване на авоарите и забрана на пътуванията.  

Последни новини
Още от Новини