Корпоративният бизнес на Lyft – поглед отвътре

Интервю с Дейвид Бага, главен бизнес директор на Lyft, за бизнеса за споделено пътуване и безпилотните автомобили

Дейвид Бага, главен бизнес директор на Lyft, коментира пред Емили Чанг, Bloomberg Technology, бизнеса за споделено пътуване, безпилотните автомобили и партньорствата в здравния сектор.

През последната година бизнесът на Lyft расте устойчиво благодарение на търсене от корпоративни клиенти и разширяване към сектора за здравни услуги. На фона на люта конкуренция в бизнеса за споделено Lyft създаде партньорства със Starbucks, HP Enteprises и JetBlue и до края на годината бизнесът е напът да отбележи приходи за 1 млрд. долара, коментира Чанг.

Мисията на Lyft е наистина в това да предоставя най-добрия превоз в света, каза Бага. 

Като цяло имаме все по-голямо разнообразие от потребители, ползващи услугите.

Директорът коментира, че в областта на корпоративното пътуване със сигурност се наблюдава замяна на действащите превозни услуги и наземен транспорт.

"Потребителското преживяване на пътника e на практика идентично с това на обикновения потребител. Разполагаме с цял пакет приложения под повърхността, помагащи на корпоративните администратори да създават дизайн, да управляват и администрират програми", коментира Бага.

По думите му това включва и непопулярни начини на употреба на Lyft:

Можем да планираме споделени пътувания, може дори да си поръчате пътуване чрез нашето приложение Lyft Concierge - за хора, които въобще нямат смартфон или приложение на Lyft.

Що се касае сътрудничеството на компанията с партньори в здравния сектор в момента Lyft се фокусира върху работа с доставчиците за неспешен медицински транспорт. "Всяка година 3,6 млн. американци пропускат уговорения си час при лекаря, поради липса на сигурен транспортен превоз. Това е бреме на стойност около 150 млрд. долара върху здравната ни система", поясни той.

Партньорствата с доставчици на услуги "личен асистент" и брокери на транспортни услуги целят да включат Lyft като една от техните транспортни опции за потребители, на които им трябва превоз до или от лекарския кабинет.

Lyft се стреми да поддържа ръстовете си на пазара като запазва фокуса си върху клиента, разработва и предоставя нови продукти, отварянето на напълно нови бизнеси и наемането на наистина добри служители, коментира Бага.

По отношение на технологиите за безпилотни автомобили на фона на последния смъртен случай с кола на Uber, "в Lyft оставаме напълно фокусирани върху безопасността, като приоритет номер 1 в нашите безпилотни начинания", коментира той.

В днешно време тестваме, създаваме и разработваме нашата безпилотна система. Но понастоящем нямаме безпилотни автомобили по пътищата.

Според Бага в края на краищата безпилотните автомобили ще принесат своите ползи. Той очаква временна пауза след инцидента с безпилотен автомобил на Uber, по време на която регулатори, доставчици на технологии и участници ще отправят задълбочен поглед за това какъв е пътят безпилотните автомобили да се превърнат в жизнеспособна и широко разпространена опция. 

Като фактори за конкурентноспособността на бизнеса за споделено пътуване Бага определи покритието, очаквания час на пристигане и ценообразуването като изключително важни.

Но смятаме, че ценностите също имат значение.

По думите му това е фактор, който присъства в критериите за вземането на решения от потребителите и от B2B клиентите на Lyft.

Целия коментар чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини