Лондон отброява последната година преди Брекзит

Осем графики на Bloomberg за Великобритания преди 29 март 2019 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На 29 март 2019 г. Обединеното кралство формално ще престане да бъде член на ЕС. Това поискаха 52% от гласувалите на референдума през юни 2016. Но какво означава това за страната, как се подготвят и индустриите за живота след Брекзит и как се представя британската икономика? Bloomberg повдига завесата, за да даде отговор на тези въпроси. Агенцията следи всички тези процеси още преди деня на референдума.

Графика 1: Брекзит Барометър на Bloomberg. Източник: Bloomberg Terminal

Изготвеният от Bloomberg Брекзит барометър измерва на дневна база здравето на британската икономика. Включва компоненти като инфлация, безработица, растеж и несигурност – всички те, с изключение на инфлацията, са съставени от подиндекси, които се обновяват в реално време. След като първоначално се отърси от вота за излизане от ЕС и опроверга прогнозите за навлизане в рецесия, икономиката на Острова започва по-сериозно да усеща товара на Брекзит. Графиката показва как Брекзит барометърът се движи в посока надолу до началото на 2015 г., след което за кратко скача след победата на Консерваторите, начело с Дейвид Камерън, на парламентарните избори. След юни 2016 г. домакинствата първоначално бяха ударени от по-бързо растящата инфлация заради спада на паунда, а компаниите тогава бяха все още предпазливи в инвестирането и увеличението на заплатите, докато не получат яснота за бъдещето след излизането от ЕС. Сега, когато натискът върху потребителите е по-малък – инфлацията се забавя, а заплатите постепенно растат, Английската централна банка сигнализира за серия от увеличения на лихвите. Според централните банкери тези увеличения са необходими, защото Брекзит е променил икономиката, така че исторически ниската експанзия все пак е достатъчно бърза, за да насърчава цените и да държи инфлацията над таргета на банката.

Графика 2: Четирите най-важни въпроса пред британците. Източник: Bloomberg Terminal

Въпреки по-добрите сигнали от икономиката, излизането от ЕС продължава да тревожи британците. 60% от респондентите в проучване на Bloomberg казват, че Брекзит е най-важният проблем, следван от здравеопазването, имиграцията и икономиката. Участниците в проучването са имали право да посочат до три отговора, затова общият процент надхвърля 100. 

 

Графика 3: Финансови условия и потребителско доверие във Великобритания. Източник Blooomberg Terminal  

Усещанията за състоянието на икономиката и финансовите условия също показват притеснението на домакинствата. Въпреки че през 2017 г. финансовите условия се подобряваха, в последно време регистират влошаване, както може да се види от белите барове. Доверието на потребителите (със синята крива) продължава да заема отрицателни стойности. Макар че се повишава от началото на годината, то остава далеч от високите си нива от средата на 2015 г.

Графика 4: Застрашени работни места на база налични данни. Източник Blooomberg Terminal  

Компаниите от сектора предприеха релокации на персонал по-рано тази година, за да гарантират, че новите им централи ще са готови и ще оперират нормално до фактическото излизане на Великобритания. Тези премествания са провокирани и от рекацията на европейските регулатори, които ясно дадоха да се разбере, че очакват банките да изградят пълни, самостоятелни операции в границите на ЕС, подплатени от голям брой служители във всички звена възможно най-скоро.

 

Графика 5: Накъде може да се насочат заетите в банковия сектор. Източник: Bloomberg 

Повечето банки избраха Франкфурт за централите си в ЕС, но се очаква да открият офиси и в други градове от региона. Банките се опитват да ограничат броя на хората, които трябва да се преместят, и планират да наемат служители на място за повечето от средните и по-ниски позиции. Но според един от водещите централни банкери на Острова – Сам Уудс, близо 10 000 работни места във Великобритания са заплашени още от ден първи след Брекзит. 

 

Графика 6: Движението на британския паунд след вота за Брекзит. Източник: Bloomberg Terminal 

Поглед и към пазарните реакции. На следващата графика можем да проследим представянето на британския паунд от вота за Брекзит насам. С жълтата линия е отбелязано нивото на лирата преди референдума. 31-годишното дъно за валутата е достигнато е началото на октомври 2016 г. На 29 март 2017 г. официално се задейства член 50, с който започва процесът по излизане от Общността. На 7 април същата година паундът достига ново дъно, отбелязано с червения кръг. Следва несигурно възстановяване и нов силен спад през юни, когато се провеждат предсрочните парламентарни избори, както можем да видим с лилавата елипса. През септември 2017 г. лирата преминава през уверено рали, което повишава стойността й с 5% само в рамките на 10 дни. Това се вижда в периода, отбелязан със синята линия. Една от причините е по-твърдата позиция на АЦБ, която започва да дава по-уверени сигнали за затягане на паричната политика. След кратка корекция паундът отново се връща във възходящ тренд, за да достигне на 1 февруари тази година своеобразен връх и да доближи стойностите си преди вота за Брекзит.

Графика 7: Внос на храни към Великобритания. Източник: Bloomberg 

Цялостното отслабване на паунда обаче се усеща сериозно от търговците на дребно. По-евтината валута оскъпи вноса на основни стоки, което е особено осезаемо за секторите, зависими от импорта. Едновременно с това ръстът в цените на храните допълнително намали разполагаемия доход на потребителите. Това се случва в предизвикателно за търговците време, в което голяма част от продажбите се пренасочват от физическите магазини към интернет. Най-голям удар понасят търговците на нехранителни стоки от втора необходимост. От Коледа насам фирмите в този сектор предупреждават за рискове пред печалбите и необходими преструктурирания. Това дойде в повече особено на Toys ‘R’ Us U.K. и Maplin, чиито продажби се сринаха през февруари. Но плановете на Великобритания да напусне митническия съюз могат да окажат най-силно влияние, заплашвайки вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци за общо 22 млрд. паунда. Bloomberg напомня за предупреждението на главния изпълнителен директор на Sainsbury Plc Майк Коуп, че излизането от ЕС без сделка за търговските отношения може да предизвика безпрецедентна хранителна криза.

Графика 8: Ръст на индекса FTSE в британски лири след вота за Брекзит. Източник: Bloomberg Terminal

В същото време от вота за Брекзит насам основният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 удари рекордно ниво, но на фона на отслабване на паунда. На графиката можем да видим представянето на британския борсов индекс в лири (в бяло), евро (в лилаво) и американски долари (в синьо). Движението е нормализирано спрямо датата на референдума. Оценен в британски лири, измерителят е повишил стойността си с над 11%. Покачването в долари е около 6 на сто, но в евро се отчита спад от 2,4% заради валутните движения през този период.

Текст: Вероника Денизова

 
 
Последни новини
Още от Новини