Вашингтон експулсира 60 руски дипломати

Затваря врати и руското консулство в Сиатъл

Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация Владимир Путин и Доналд Тръмп разменят ръкостискане по време на първата си среща в рамите на форума на Г20 в Хамбург. (07.07.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация

Съединените щати ще експулсират 48 служители от руската дипломатическа мисия в страната и 12 представители на Москва в ООН.

Това съобщи високопоставен представител на Белия дом, цитиран от ТАСС.

Президентът Доналд Тръмп вече е подписал указ, урегулиращ изгонването на руските представители, окачествени от Вашингтон като „сътрудници на руското разузнаване“.

Затварянето на консулството в Сиатъл пък се налагало заради близостта му до една от големите военноморски бази на САЩ, намираща се в близост.

Причината за действията на САЩ е случаят с отровения във Великобритания бивш руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал, за което Западът обвинява директно Кремъл.

При все това Вашингтон се обявява за продължаване на диалога с Москва.

„Съединените щати са готови да си сътрудничат с Русия с цел подобряване на отношенията, но това може да се случи само ако руското правителство промени действията си“, отбеляза представителят на Белия дом.

Следва да се отбележи, че аналогични действия по експулсация на руски дипломати ще предприемат и 14 държави от ЕС, съобщи днес (26 март) председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 


По-рано редица световни медии, в това число Times и CNN, съобщиха, че България ще се присъедини към списъка на страните, които ще изгонят руски дипломатически представители. В последствие информацията обаче бе опровергана от Министерството на външните работи.


 

Последни новини
Още от Новини