Прогноза: До 2040 20% от колите у нас ще са електрически

Aко 10% от сегашния автопарк бъде подменен с електрически, ще са необходими два блока на АЕЦ Козлодуй, за да се покрие енергийното потребление

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

До 2040 година 20% от леките и лекотоварните автомобили в България ще бъдат електрически, сочи прогноза на Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ) и Българското ядрено дружество. Предвиждането е част от презентация в рамките на конференцията "Електромобилносттта и ядрената енергетика - за едно по-добро и устойчиво бъдеще", пише Investor.bg.

Анализите на експертите са качени на сайта на Българската стопанска камара (БСК). От тях е видно, че ако 10% от сегашния автопарк бъде подменен с електрически, ще са необходими два блока на АЕЦ "Козлодуй", за да се покрие енергийното потребление.

Разчетите са правени при допускането, че до 2040 година електромобилите у нас ще бъдат 300 хил., а електрическите автобуси - 60 хил.

Според тях дневното потребление на електроенергия от автомобилите ще бъде към 5 400 мегаватчаса. Това означава необходимост от допълнителна мощ от 540 мегавата, за да бъде покрит нощния пик, защото според разчетите 80% от електромобилите ще бъдат зареждани през нощта, когато ценовите условия са по-добри. По този начин ще бъдат изгладени пиковете в потреблението.

"Навлизането на електрическите превозни средства ще осигурят устойчиво бъдеще на транспорта чрез въвеждане на нисковъглеродни иновации и енергийно ефективни технологиии намаляване на неговата зависимост от изкопаемите горива", е записано още в презентацията.


 

Последни новини
Още от Новини