Великобритания ще иска от технологичните компании да опростят политиките по управление на лични данни

Акциите на Facebook потънаха с 14% от началото на скандала за злоупотреба

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британското правителство ще накара Facebook, Google, Twitter и други технологични компании да опростят политиките си по управление на лични данни след последните разкрития за злоупотреба от страна на Facebook.

Мат Ханкок, британският министър на цифровите технологии, културата и медиите, заяви пред Sunday Times, че дигиталните компании не предоставят на потребителите точни и ясни условия за това как се използват личните им данни. Условията за ползване на Facebook имат над 3700 думи, а на Twitter – 11 000. Целта е информацията да се побира на една страница.

През април представители на британското правителство ще се срещнат с мениджърите на Facebook, Google и Twitter, за да обсъдят практиките по управление на данните.

„Хората се объркват от страници с трудни за разбиране правила и условия“, посочи Ханкок. “Искам от един поглед те да разбират с какво се съгласяват.”

Разкритията, че британската компания Cambridge Analytica е използвала личните данни от над 50 млн. Facebook профила при работата си по предизборната кампания на Доналд Тръмп нажежи допълнително темата за защитата на личните данни.

Планираната от Ханкок среща съвпада с намеренията на парламента във Великобритания да прокара закон, който да позволи на правителството да налага тежки глоби на технологичните компании за злоупотреби с данните на клиентите си.

Акциите на Facebook потънаха с 14% от началото на разкритията.

Вчера бе проведен обиск в лондонския централен офис на Cambridge Analytica, който продължи 7 часа. 

Последни новини
Още от Новини