Напредък в преговорите за Brexit, но призивите за втори референдум продължават

Джереми Корбин уволни говорителя си в Северна Ирландия заради статия, в която настоява за ново допитване за Brexit

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Лидерът на лейбъристите във Великобритания Джереми Корбин уволни говорителя си в Северна Ирландия Оуен Смит заради призива му за втори референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Това е ясен знак, че той не е готов да се подчини на натиска за заемане на позиция против Brexit, пише Bloomberg.

Току-що бях освободен от Джереми Корбин заради дълго отстояваните от мен възгледи за вредите, които Brexit ще нанесе на Белфасткото споразумение, както и на цяла Великобритания”, написа Смит в Twitter късно снощи. „Тези възгледи се споделят от членовете и поддръжниците на Лейбъристката партия и аз ще продължавам да се застъпвам за тях и за интересите на нашата страна“, посочи още Смит.

От партията не посочиха причината за оттеглянето му. В петък сутринта The Guardian публикува негова статия, в която се призовава за втори референдум. Смит е заменен на поста от Тони Лойд.

В последните месеци настроенията против Brexit се активизираха. Нова британска политическа партия „Обновление“ започна национална кампания, целяща да спре излизането на страната от ЕС. Милиардерът Джордж Сорос няколко пъти отпусна финансиране за активистката група „Най-доброто за Великобритания“, за да подкрепи усилията в борбата срещу Brexit.

Междувременно темата за Brexit бе един от акцентите на провелата се на 22 и 23 март среща на Европейския съвет. Британският премиер Тереза Мей приветства решението на Европейския съюз да одобри 21-месечния преходен период между март 2019 и края на 2020. Лидерите на блока формално одобриха и общата си позиция в преговорите за бъдещите си търговски отношения с Обединеното кралство, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Тереза Мей изрази увереност, че преходният период ще даде сигурност на бизнеса и гражданите.

„Постигнахме положителен прогрес по отношение на споразумението за излизане, но също така се надявам на нова динамика в следващия етап от преговорите, за да гарантираме, че работим за развиването на силно бъдещо партньорство в икономиката и сигурността, което според мен е в интерес на Великобритания и ЕС“, заяви тя пред репортери.

Премиерът допълни, че сега започват преговори за търсенето на работещи решения по оставащия най-сложен въпрос – този за Северна Ирландия и за контрола по границата с Република Ирландия.  

Последни новини
Още от Новини