Китай отвръща с мита за $3 млрд. върху американски стоки

Коментар на Том Маккензи, Bloomberg, за подготвяните от Китай ответни мита срещу САЩ

Китай сигнализира, че не се опасява от търговска война със САЩ и обяви планове за ответни мита за внос от САЩ на стойност $3 млрд. като първи отговор на указа на Тръмп за мита върху китайската стомана и алуминий, пише Bloomberg. Том Маккензи, Bloomberg, коментира темата с Ришаад Саламат.

Маккензи определи обявените от Китай ответни мита върху американски стоки като "предупредителен сигнал" на фона на наложените от Тръмп мита за китайски вносни стоки на стойност $60 млрд. долара.

Пекин отвръща с мита в области, за които е малко вероятно да имат инфлационни последици в азиатската страна, коментира той.

"Например, продукти като свинското месо, от които тази година, тук, в Китай има голямо производство", каза Маккензи.

По думите му 25% мито върху американското свинско месо, както и 15% мито върху вноса на продукти като плодове, вино и стомана, ще бъде усетено от някои селскостопански производители в САЩ

"Китай също така ще опита да отведe мерките към Световната търговска организация и да ги преодолее с помощта на процедурния процес на организацията. Пекин също така се обяви за диалог с Вашингтон в опит да потуши напрежението. Но е ясно, че Китай разполага с други резервни мерки, към които може да прибегне, ако Тръмп, както бе обявил, наложи допълнителни мита освен тези."

По отношение на това колко далеч може да стигне Пекин в ответните си действия Маккензи каза, че според стратег сериозен удар от страна на Китай би било отказът за купуване американски ДЦК или намаляването на силата на юана, но това би се случило единствено на краен етап от търговския конфликт.

Целия коментар на Том Маккензи чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Новини