Китай излезе с отговор на американските мита

Пекин въведе ответни мита срещу САЩ в размер на $3 млрд.

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Търговският конфликт между Китай и САЩ ескалира, след като властите в Пекин обявиха първите си ответни мерки срещу новите налози върху вноса на метали.

В петък страната обяви мита върху американски вносни стоки на стойност 3 млрд. долара в отговор на ограниченията на Вашингтон върху стоманата и алуминия. Те изключват Европейския съюз и някои други страни, което прави още по-ясно изразен фокусът им върху Китай. 

Това съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Според анализатори за момента действията на Пекин са премерени, но не е изключено да предстоят още санкции. 

„Отговорът на Китай е учудващо скромен на фона на американските действия, което предполага, че може да предстоят още много“ ответни действия, посочва Стивън Роуч, бивш директор на Morgan Stanley в Азия. „Като трети най-голям и най-бързо развиващ се пазар за износ на САЩ, както и най-голям чуждестранен притежател на държавни ценни книжа, Китай има значително повече лостове за въздействие върху САЩ, отколкото политиците във Вашингтон искат да признаят“, допълва той.

В четвъртък американският държавен глава Доналд Тръмп заяви, че нарежда въвеждането на мита върху китайски вносни стоки за 50 млрд. долара като компенсация за предполагаема злоупотреба с интелектуална собственост в каквато Вашингтон обвинява Пекин.

Часове по-късно в петък китайските власти обявиха, че също ще въведат мита върху американско свинско месо, рециклиран алуминий, стоманени тръби, плодове и вино, става ясно от изявление на министерството на търговията в Поднебесната империя.

Китай също така ще предприеме правни действия срещу САЩ пред Световната търговска организация (СТО) във връзка с митата върху вноса на стомана и алуминий, се посочва още в позицията, която призовава за диалог за решаване на спора.

В същото време обаче страната все още не е отговорила на готвените санкции за нарушаване на интелектуалната собственост, което означава, че ограничените ответни мерки може да са само началото на китайските действия.

САЩ ще наложат мита в размер на 25% върху определени китайски продукти, за да се компенсират вредите, нанесени на американската икономика от политиките на Китай, стана ясно по-рано от съобщение от службата на американския търговски представител. Санкционираните продукти са в сферите на космическите, информационните и комуникационните технологии и машиностроенето. От текстът става ясно, че конкретният списък ще бъде обявен през следващите няколко дни.

Към момента все още не е започнато събиране на мита между двете страни, тъй като мерките както в Китай, така и в САЩ, са обект на допълнителни преговори и публични консултации. Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение за търговията със стомана и алуминий след 31 март, Пекин може да започне събирането на налози от 15% върху вносни стоки за 977 млн. долара, включително плодове, ядки, вино, алкохол и стоманени тръби. След това страната може да наложи налози от 25% за други стоки на стойност 2 млрд. долара, сред които свинско месо и алуминий.

Последни новини
Още от Новини