Според Пауъл ефектите от данъчната реформа върху икономиката са много несигурни

Откъс от изявлението на Джеръм Пауъл от пресконференцията на Фед в сряда, 21.03.2018

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл говори по време на пресконференция във Вашингтон относно решението на Федералната комисия по отворен пазар (FOMC) да вдигне основния лихвен процент с 25 процентни пункта, до 1,75%.

Чуйте откъс от изявлението:

"Трябва да знаете, че има около 15 участници на комисията по отворен пазар, като всеки от нас има своя собствена прогноза. Следователно съществува истински голямо разнообразие от мнения конкретно за тези въпроси по фискалната политика. Ако се опитам да резюмирам, това ще е, че общо казано участниците смятат, че вследствие на новите фискални политики ще има значително увеличение на търсенето, поне за следващите, да кажем, 3 години. Смятам, че съществува също общо мнение, че може да има въздействие също от страна на предлагането. Можете да го видите от по-високите инвестиции, стимулирани от по-ниските корпоративни данъци и разходите по някои инвестиции, което във времето има тенденция да стимулира производителността. Ако направите инвестирането по-привлекателно, компаниите би трябвало да инвестират повече. Обаче това не е на напълно сигурно.
Прекарал съм дълги години от живота си, работейки с компании и в обсъждане. Цената на капитала е един от многото фактори, които те ще разгледат. Не е единственият и най-главният фактор, но би трябвало в резултат по-големите инвестиции и инвестициите да стимулират производителността. В същото време споменах и предлагането на работна ръка. Би трябвало във времето да видим ефекти върху предлагането на работна ръка от по-ниските действителни данъчни ставки върху физически лица. Цялото това нещо е много несигурно и конкретно ефектите от страна на предлагането би трябвало и се очаква да отнемат по-дълго преди да се появят и ще са по-несигурни като количество. Ходът ни е най-добрият възможен. Всички внимателно прегледахме литературата, обмислихме и го обсъдихме с експертите ни, излязохме със свои становища - те се различават, но това е посоката, около която се оформят."

Последни новини
Още от Новини