Радев: България се интересува от внос на газ от Израел

Държавният глава направи изявлението си по време на визитата си в Израел

Румен Радев и Бенямин Нетаняху. (22.03.2018) Снимка: Президентство Румен Радев и Бенямин Нетаняху. (22.03.2018) Снимка: Президентство

България е заинтересована от диверсификация на енергийните източници, както и от възможността да бъде вносител и да транзитира природен газ от новооткритите находища в Източно Средиземно море към нашия регион и Европа.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, предават от пресслужбата на Президентството.

„Президентът отново призова за по-голям прагматизъм в двустранните отношения и открои исторически изградените приятелски връзки между двата народа като безценен капитал, който трябва да бъде развиван. Държавният глава посочи, че стокообменът от $150 млн. не отговаря нито на икономическите възможности на България и Израел, нито на активния политически диалог“, се казва още в съобщението.

На срещата си с премиера Нетаняху Румен Радев подчерта интереса на страната ни от прилагане на опита на Израел в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието. За пример Румен Радев посочи технологичния парк Гав-Ям Негев, който българската делегация посети по време на посещението си в Израел, и който създава нови икономически възможности за цял регион в страната.

Президентът също така е акцентирал върху доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и е изразил признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012.


 

Последни новини
Още от Новини