Окончателно: Великобритания напуска ЕС през декември 2020

Лондон и Брюксел постигнаха споразумение за срока на преходния период преди окончателния развод

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лондон и Брюксел са договорили „голяма част“ от споразумението, което ще доведе до „уреденото излизане“ на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Това заяви европейският представител в преговорите Мишел Барние по време на пресконференция със своя британски колега Дейвид Дейвис.

Това предава британската обществена телевизия ВВС, цитирана от Investor.bg.

„Постигнахме споразумение за преходния период“, обяви Дейвис, допълвайки, че решението дава повече яснота за бизнеса, който може спокойно да взима инвестиционни решения, без да има притеснения за промени.

От своя страна обаче Барние повтори предупреждението си, че преходният период ще стане действителност едва след като и последното споразумение за излизане от ЕС бъде ратифицирано.

По отношение на търговията споразумението предвижда Великобритания да има право да договаря търговски сделки с трети страни по време на прехода. Те обаче няма да влизат в сила, докато той не приключи.

В тази връзка двете страни са се споразумели и за продължителността на периода, който ще е 21 месеца.

„Датата (за излизане – бел. ред.) е 20 декември и да, продължителността е 21 месеца, което е почти колкото двете години, които искахме“, посочи от своя страна Дейвид Дейвис, цитиран от Bloomberg.

Споразумение между двете страни е било постигнато и по един от най-наболелите въпроси в преговорите, а именно този с 4,5-те милиона европейски граждани на Острова и 1,2-та милиона британски граждани в ЕС след Brexit.

Според споразумението европейските граждани, пристигащи във Великобритания по време на преходния период, ще имат същите права като тези, живели там преди. Това означава, че Лондон е направил отстъпка, тъй като по-рано премиерът Тереза Мей заяви, че ще настоява това да не бъде допуснато.

Решение има и по един от другите спорни въпроси между Лондон и Брюксел, а именно този за статута на Гибралтар. Според двамата дипломати отвъдморската територия напуска общността заедно с Великобритания, но въпреки това преговорите между Лондон и Мадрид продължават.

Що се отнася до ирландската граница, представителят на ЕС заяви, че и двете страни са се съгласили, че т. нар. „предпазна клауза“ за Северна Ирландия, която възпрепятства установяването на твърда граница и предвижда пълно регулаторно съответствие с ЕС, трябва да представлява част от правния текст на развода между Лондон и Брюксел. Повече детайли около сделката ще бъдат обявени идните седмици, посочва Bloomberg.

Новината за споразумението беше посрещната с одобрение от пазарите. Стойността на паунда достигна до най-високите си стойности спрямо еврото от 8 февруари насам, отбелязвайки увеличение от 0,6% до 87,55 пенса за евро.

Последни новини
Още от Новини