Русия гласува за президент

110 милиона души избират от осем кандидата

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Около 110 милиона гласоподаватели ще трябва да изберат днес в Русия нов президент. Кандидатите са осем, а очакванията са, че Владимир Путин ще бъде преизбран за четвърти мандат. 

Мандатът на президента в Руската федерация е шест години. 

Изборните секции в руската столица Москва и в най-населената част на страната отвориха врати за президентските избори днес. Заради наличието на 11 часови пояси в Русия, гласуването започна в руския Далечен изток още преди полунощ. 

За сигурността на изборите се грижат около 500 хиляди души, предаде ТАСС. Мобилизирани са силите и средствата на Единната държавна система за предупреждения и ликвидация на извънредните ситуации. Сигурността е поверена на над 532 000 души и 110 000 единици техника. В това число влизат сътрудници на министерството на извънредните ситуации и на правоохранителните органи, както и на други служби. Сътрудници на полицията и на руската гвардия също се грижат за сигурността в хилядите избирателни участъци. Там дежурят и пожарникари и спасителни екипи.

Наблюдатели на президентските избори в Русия, в които единственият въпрос без отговор е каква ще е избирателната активност, съобщават за нередности, предаде Асошиейтед прес. Сигурно е, че президентът Владимир Путин ще спечели четвърти мандат, но апатията сред избирателите е голяма, отбелязва агенция.

Според наблюдателската организация Голос един от проблемите е, че има избирателни секции, в които урните са поставени така, че са извън обхвата на камерите за наблюдение. Освен това има случаи на промени в последния момент при регистрирането на гласоподавателите, чиято цел вероятно е повишаване на избирателната активност.

Изборите се наблюдават от около 145 000 наблюдатели, от които 1500 са чужденци и представители на опозиционното движение на Алексей Навални, на когото бе забранено да се кандидатира.

Последни новини
Още от Новини