НАТО: Алиансът трябва да подобри отбранителните си способности

Русия е все по-непредсказуема и агресивна, твърди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО. 11.05.2017. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО. 11.05.2017. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

НАТО трябва да подобри отбранителните си способности и да засили готовността си да действа, заради все по-непредсказуемата и агресивна Русия. Това каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", цитиран от Investor.bg.

Столтенберг каза, че очаква германският канцлер Ангела Меркел и другите лидери от НАТО да внесат промени в подхода си на следващата среща на върха на алианса през юли в Брюксел, предвид риска, че Русия поетапно може да придаде повече тежест на ядрените си оръжия в доктрината си, в ученията и в новите си военни способности.

"Мисля, че канцлерът Меркел и нейните колеги, ние ще трябва да се изправим през взимането на нови решения на срещата на върха през юли. Ние трябва да сме нащрек и решителни", каза Столтенберг.

Миналата седмица той обвини Русия, че се опитва да дестабилизира Запада с нови ядрени оръжия, кибератака и прикрити действия, в това число и отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря в британския град Солсбъри. 

"Винаги можем да направим повече и трябва да размишляваме върху това сега. Солсбъри следва, както всичко показва, един модел, който ние наблюдаваме от няколко години - Русия става все по-непредвидима и по-агресивна", заяви генералният секретар.

Русия отрича да има нещо общо с отравянето и казва, че алиансът е риск за мира в Европа.

"Русия не трябва да си прави погрешни сметки. Ние сме винаги готови да отговорим, когато съюзник е атакуван военно. Ние искаме правдоподобно разубеждаване. Ние не искаме война. Нашата цел е деескалация", каза Столтенберг.

Той допълни, че хибридната война може да бъде добавена в дневния ред на следващия съвет НАТО-Русия. Столтенберг призова също така Русия да се придържа към договорите за контрол на ядрените оръжия. 

Генералният секретар посочи като доказателство за руската заплаха анексирането на Крим преди четири години, и подкрепата за сепаратистите в Украйна, както и военното присъствие в Молдова и Грузия, намесата в западни избори и в сирийската война.

Последни новини
Още от Новини