Протекционизмът заплашва глобалния икономически растеж, предупреждава Г20

Г20 запазва обещанието си да се въздържа от несправедливи търговски практики

Снимка: Olivier Douliery/Abaca Снимка: Olivier Douliery/Abaca

Финансовите министри на страните от Г20 ще предупредят, че широкообхватната и силна икономическа експанзия от началото на века ще бъде застрашена, ако правителствата обърнат политиките си навътре, пише Investor.bg.

Това става ясно от чернова на изявление на държавните представители, която те ще трябва да обсъдят по време на предстоящата си среща в Буенос Айрес, започваща в понеделник.

В текста, цитиран от Bloomberg, се посочва също, че Г20 запазва обещанието си да се въздържа от несправедливи търговски практики.

Това колко верни обаче са страните на този принцип бе поставено под въпрос, след като американският президент Доналд Тръмп заплашва да предизвика търговска война с въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий, посочва агенцията. 

В черновата не се споменава нищо за обща битка срещу протекционизма – друга практика, свързана с управлението на американския президент.

Решението на държавния глава, което влиза в сила в петък, по всяка вероятност ще е основна тема по време на двудневната среща на финансовите министри, на фона на продължаващо лобиране за изключения от тарифите и заплахи за ответни мерки срещу тях.

По данни на Bloomberg Economics една евентуална търговска война може да изтрие до 470 млрд. долара от световния брутен вътрешен продукт до 2020.

Сред другите рискове за световния растеж финансистите смятат да посочат геополитическото напрежение в световен мащаб и неочаквано бърз край на достъпните кредити.

В черновата на министрите от Г20 също така се посочва, че страните се ангажират с това да избягват конкурентно понижение на цените, наблягайки на важността на международната търговия като двигател на растежа.

Държавните представители също така не пропускат да отправят предупреждение за криптовалутите, които според тях могат да улеснят укриването на данъци, прането на пари и финансирането на терористичната дейност. Според тях подобен род активи трябва да бъдат наблюдавани и да има готовност за възможен многонационален отговор.

Последни новини
Още от Новини