Радев се обяви против процедурата за назначаване на членове на СЕМ

Настоящите разпоредби, произтичащи от Закона за радиото и телевизията, нарушават принципа за разделение на властите, смята президентът

Снимка: Президентство Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията, предават от пресслужбата на Президентството.

Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът, през който Народното събрание и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен.

„Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения. Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт“, пишат от президентската администрация.

Последни новини
Още от Новини