Почина Стивън Хокинг - най-ярката звезда на съвременната космология

Авторът на "Кратка история на времето" ни напусна на 76 години

Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Стивън Хокинг, най-ярката звезда на съвременната космология, почина на 76 годишна възраст в дома си в Кеймбридж. Физикът, автор на "Кратка история на времето", повлия на милиони хора по света. Той ще бъде запомнен от колеги, приятели и всеки, докоснал се до неговата личност с брилянтното си и екзотично чувство за хумор, както и със смазващия си интелект, който в съчетание с тежката му болест бе възхитително доказателство за мощта и необятните възможности на човешкия ум.   

Неговите деца - Луси, Робърт и Тим - потвърдиха смъртта на своя баща, като заявиха в мейл тази сутрин: "Дълбоко сме натъжени от смъртта на нашия възлюбен баща. Той бе велик учен и изключителен човек, чиято работа и наследство ще живеят много години. Неговата смелост, неговата упоритост и блестящият му хумор вдъхновяват хората по целия свят. Веднъж той каза: " Вселената няма да е кой знае какво, ако не е дом на хората, които обичате. Ще ни липсва завинаги". 

"Не се страхувам от смъртта, но не бързам да умрам. Искам да направя още толкова много", казваше Хокинг. 

Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза, известна още като болестта на Лу Гериг, и е прикован към инвалидна количка през по-голямата част от живота си в зряла възраст. Диагностициран на 21 години, той е един от хората живели най-дълго с болестта.

Професорът от университета в Кеймбридж Стивън Хокинг преосмисли космологията, като предположи, че черните дупки излъчват радиация и по-късно се изпаряват. Неговата визия за Вселената е, че тя има начало, като описа как Общата теория на относителност на Алберт Айнщайн в крайна сметка се разпада, когато времето и пространството се проследят обратно до Големия взрив преди около 13,7 милиарда години.

"Забележителната комбинация от смелост, визия и проницателност на Стивън му позволиха да създаде идеи, които промениха нашето разбиране за пространство и време, за черните дупки и произхода на Вселената", заяви Джеймс Хартъл, професор по физика в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

Бестселърът "Кратка история на времето",

публикувана за пръв път през 1988, печели на автора си световна популярност, като до днес са продадени най-малко 10 милиона копия на 40 езика и остава в списъка на най-продаваните заглавия на британския вестниск "Сънди таймс" за рекордните 237 седмици.

Често наричана "една от най-непрочетените книги на всички времена", заради трудно разбираемата си концепция, тя включва само едно уравнение: E = mc2 в контекста на Специалната теория на относителността на Айнщайн. Книгата представя на вниманието на широка читателска аудитория и очертава основите на космологията.

Славата на Хокинг обаче се увеличава особено, когато здравето му се влошава. След като е диагностицирано дегенеративното му мускулно разстройство, той опровергава всички медицински прогнози, като живее пет десетилетия по-дълго от очакваното.

Той успява да коминукира идеите си чрез синтетизатор на речта, след като през 1985 животоспасяващата трахеотомия отнема способността му да говори.

Със специфичното си чувство за хумор Хокинг твърди, че "роботизираният глас дава на думите особен авторитет".

"За колегите си аз съм просто още един физик, но за широката общественост станах най-известният учен в света", пише Хокинг в мемоарите си "Моята кратка история" от 2013. "Това е отчасти защото учените, освен Айнщайн, не са широко известни рок звезди, и отчасти защото аз се вписвам в стереотипа на гения с увреждания".

Последни новини
Още от Новини