Прогноза: Към 2019 безработните в България ще спаднат до 179 000

За сравнение през 2013 безработните у нас са били 440 хиляди

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Безработицата в България ще продължи да намалява и безработните ще се стопят до 179 хиляди души през 2019.

Това е една от прогнозите за страната ни в доклад на Международната организация на труда (МОТ), огласена при откриването на пролетната сесия на управляващия й орган, пише Investor.bg.

На заседанието на управителния орган на международната организация КНСБ е представена от президента Пламен Димитров, който е член на управителното тяло на международната организация, съобщават от пресцентъра на синдиката. 

По данни на МОТ към края на 2016 безработните у нас са били 203,9 хиляди. За сравнение през 2013 те са били близо 440 хиляди.

Ако прогнозата на МОТ се сбъдне, това ще бъде най-ниското ниво на хора без работа в съвременната икономическа история, по-ниско и от 2008 година, преди началото на глобалната финансова криза.

Една от най-важните теми на срещата на МОТ е неравенството между мъжете и жените. Според данните на организацията в световен план разликата в доходите между двата пола е 26 на сто. В Европа тази разлика е около 16 на сто, а в България – 14% по данни на КНСБ.

Лидерът на КНСБ е сред докладчиците на срещата в Женева. Очаква се по-късно днес той да представи предложенията на групата на работниците за доброволните механизми, по които МОТ ще следи мерките на всяка държава за насърчаване на заетостта и преодоляването на безработицата.  Според групата, която представлява Димитров, трябва да бъде организиран международен форум или дискусия, на която всички страни, които ще наблюдават по тази тема, могат да обменят мнения или добри практики.

Друга тема, която ще разглежда управителният орган на МОТ, ще бъде последиците от глобализацията и реформите на ООН.

Последни новини
Още от Новини