Търговските спорове между ЕС и САЩ притесняват европейските фермери

САЩ са най-големият пазар за европейските селскостопански стоки

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Европейски фермери се опасяват от ескалиране на търговските спорове между ЕС и САЩ, което ще доведе до блокиране на търговията със селскостопански стоки, пише EurActive, цитиран от Investor.bg.

На 9 март президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за повишените мита за вноса на стомана и алуминий в страната, а от ЕС обещават пропорционален отговор, пише още европейското издание. Преди дни Жан-Клод Юнкер съобщи, че общността може да наложи 25% мита на стоки на стойност около 3,5 млрд. евро.

Става дума за стоки, сред които фъстъчено масло, царевица, ориз, боб и т.н, посочват фермерите.

Според фермерската организация Copa-Cogeca спорът може да засегне земеделието, посочвайки високата цена, която секторът плаща заради руското ембарго на селскостопански стоки. "Това е последното, от което се нуждаем", коментират от организацията.

Призивът е двете страни да преговарят за търговския си спор и да гарантират, че земеделието няма да плати цената на политиката.

САЩ са най-големият пазар на селскостопанските продукти от ЕС. През 2017 година износът към САЩ възлиза на 21,9 млрд. евро. За сравнение вносът на селскостопански продукти от САЩ в ЕС е на стойност 10,9 млрд. евро.

Последни новини
Още от Новини