Тръмп би се срещнал с Ким Чен Ун до май

Изказване на Чун Ю Йонг, съветникът по национална сигурност на Южна Корея

Съветникът по национална сигурност на Южна Корея Чун Ю Йон обяви в Белия дом, че Ким Чен Ун изрязява желание за среща с президента на САЩ възможно най-скоро, а Тръмп от своя страна казва, че би се срещнал със севернокорейския лидер до май за постигане на трайно ядрено разоръжаване:

Добър вечер. Днес имах привилегията да осведомя за президента Тръмп за последното ми посещение в Пхенян, Северна Корея. Искам да благодаря на президента Тръмп, на вицепрезидента и на чудесния му екип по национална сигурност, включително на моя близък приятел ген. Макмастър.

Обясних на президента Тръмп, че ръководството му, както и политиката му за максимален натиск заедно с международната солидарност доведоха до настоящия момент. Изразих личната благодарност на президента Муун Дже-Ин за водачеството на президента Тръмп.

Казах на президента Тръмп, че по време на срещата ни северно-корейският лидер Ким Чен Ун каза, че е ангажиран в ядреното разоръжаване. Ким обеща, че Северна Корея ще се въздържи от всякакви последващи ядрени или ракетни тестове. Той разбира, че обичайните съвместни военни учения между Република Корея и САЩ трябва да продължат. И изрази желанието си да се срещне с президента Тръмп възможно най-скоро.

Президентът Тръмп оцени сведенията и каза, че би се срещнал с Ким Чен Ун до май за постигане на трайно ядрено разоръжаване.

Република Корея заедно със САЩ, Япония и много други наши партньори по света оставаме напълно и решително ангажирани за пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров. Заедно с президента Тръмп сме оптимистични за продължаване на дипломатическия процес за проверка на възможността за намиране на мирно решение.

Република Корея, САЩ и партньорите ни заемаме единна позиция за настояване, че няма да повторим грешките от миналото и че натискът ще продължи, докато Северна Корея не подплати думите си с конкретни действия.

Благодаря.

Последни новини
Още от Новини