Китай спъва санкциите на ООН за кораби, търгуващи със Северна Корея

Пекин иска време за техническа проверка на Черния списък

Северна Корея. Снимка: Pixabay Северна Корея. Снимка: Pixabay

Китайското правителство заяви днес, 06.03.2018, че е поискало да не бъде придвижвана молбата на САЩ за санкции на ООН срещу кораби, уличени в търговска помощ за Северна Корея, въпреки търговските санкции, наложени заради оръжейната програма на Ким Чен Ун, предава Асошиейтед Прес. Китайската държава се нуждае от време, за да установи кои са компаниите, които трябва да бъдат наказани.

Пекин има нужда от време за разследване, защото искането за забрана на достъпа до световни пристанища засяга твърде "голям брой кораби и обекти", включени в "черния списък" от търговски компании, заяви говорителят на външното министерство на Китай Генг Шуанг.

Вашингтон поиска санкциите след доклади, че чуждестранни търговци помагат на Северна Корея да нарушава търговските ограничения за вноса на петрол и други стоки, наложени с цел да се окаже натиск върху лидера Ким Чен Ун по отношение на развитието на оръжейната му програма.

Китай е дългогодишен дипломатически защитник на Северна Корея и е най-големият търговски партньор на държавата. Пекин се противопоставя на мерките, които биха могли да дестабилизират правителството на Ким.

"Ще отнеме известно време, за да бъде разгледан въпросът, като в разследването ще бъдат въвлечени няколко агенции", заяви Генг по време на редовен правителствен брифинг. 

"Искаме отлагане на американското предложение по технически причини", обясни той. "Ще вземем окончателното си решение, дали да го подкрепим, като ще вземем под внимание всички факти, както и резолюциите на Съвета за сигурност". 

Американските и японските власти твърдят, че разполагат със снимков материал, който доказва прехвърляне на петрол в открито море на кораби от Северна Корея в нарушение на международните санкции. Южнокорейските власти заловиха два кораба, за които има съмнения, че превозват петрол, предназначен за Северна Корея, а тайванските власти пък разследват бизнесмен, заподозрян в организиране на продажби на петрол за Северна Корея. Властите в Австралия от своя страна арестуваха гражданин, обвинен в опит да посредничи за продажби на стоки, включително компоненти за балистични ракети за Северна Корея. Миналата седмица правителството на Малдивите отрече доклад на японското министерство на външните работи, в който се твърди, че кораб с малдивски флаг е прехвърлил стоки на танкер със севернокорейски флаг в открито море.

Последни новини
Още от Новини