Гръцките ЖП работници и таксиметрови шофьори стачкуват

Uber и приватизацията - причина за протестите

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Всички ЖП линии в Гърция днес са затворени, тъй като железопътните работници провеждат 24-часова стачка, като протест срещу приватизацията на ЖП компанията за поддръжка на подвижния състав и липсата на персонал, предава Associated Press. Стачката обхвана вчера, 05.03.2018, всички вътрешни линии. 

Причината е, че гръцкото правителство се ангажира с амбициозна приватизационна програма във връзка със спасителния план на Гърция.

Таксиметровите шофьори също излязоха в девет часова стачка, за да протестират срещу споделените услуг на Uber, като твърдят, че навлизането на компанията е получило мълчаливата подкрепена от кредиторите, ангажирани със спасяване на Гърция.

Най-голямата атинска таксиметрова асоциация SATA заяви, че кредиторите са възпрепятствали министрите да се противопоставят на платформата, предлагаща споделено пътуване, като по този начин "отнемат работа" на шофьорите, притежаващи специален лиценз за таксиметрови услуги.

Миналата година асоциацията неуспешно лобира за по-строги оперативни ограничения за предлаганите услуги за таксиметров превоз, предлагани чрез онлайн платформи. 

Последни новини
Още от Новини