Българският имотен пазар остава в топ 10 на най-бързорастящите в света

Страната ни се нарежда на 9 място в своеобразната класация

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

България е на девето място от 59 пазара на жилища в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017.

Това показват данни на консултантската компания Knight Frank, пише Investor.bg.

Компанията обаче е използвала данните за България на европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на 2017. Индексът на Евростат за цените на жилищата за периода октомври – декември 2017 ще бъде публикуван на 7 април.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) също са от третото тримесечие, като съвпадат със статистиката на Евростат. Индексът на Института за последното тримесечие ще бъде публикуван на 30 март.

Годишният ръст на цените на имотите в България достига 9% за периода. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 2,2%, сочи статистиката. Това ни нарежда в „червената“ зона на класацията на компанията, където са най-бързо растящите пазари.

Лидер е Исландия, която стои начело вече няколко тримесечия и в класацията на онлайн портала за имоти Global Property Guide, с годишно повишение на цените от 15%, но намаление от 0,5% за тримесечието.

На второ място е Хонконг с ръстове от съответно 13,7% и 2,6%, а на трето – Чехия, с увеличения от 12,3% и 1,6%.

Топ 10 се допълва от Ирландия, Турция, Сърбия, която е нов играч в класацията и е включена от консултантската компания за първи път, Унгария, Латвия и на десето място Канада.

Според Knight Frank Украйна запазва позициите си на най-слаб пазар на имоти в света с годишно понижение на цените от 5,1% и 1,3% а тримесечието. Следва я Перу – също нов пазар за класацията, със спад от съответно 4,2% и 1,6%.

Сред най-слабите пазари на имоти в света попадат още Русия, Саудитска Арабия, Финландия, Полша, Италия, Бразилия, Гърция и Норвегия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва 2017 на ниво от 4,6% - по-малко в сравнение с отчетените през предходната 2016 г. 5,3%, но повече в сравнение със световния икономически растеж от 3,7% средно за миналата година.

На 85% от наблюдаваните от компанията пазари са отчетени повишения на цените в една или друга степен. Плавно се затваря ножицата обаче между най-силните и най-слабите жилищни пазари в света на фона и на някои насрещни ветрове, с които те се сблъскват.

На първо място сред рисковете от компанията поставят паричната политика. Нарастващите лихви в САЩ, Великобритания и Канада, както и поетапното отдръпване на паричните стимули в Европа, оказва натиск върху доверието на потребителите. Това притиска и пазарите, чиито национални валути са обвързани с долара, а очакваните допълнителни увеличения на основните лихви в САЩ със сигурност вече ще разпрострат влиянието си и извън границите на страната, посочва се в доклада.

Според експертите Европа е най-силният регионален пазар на имоти, а Русия и страните от ОНД – най-слабият.

Последни новини
Още от Новини