Северната Лига готова да управлява Италия

Натали Тоци, директор Институт по международна политика

Джорджа Мелони, лидер на Братя за Италия, в ляво, Силвио Берлускони, лидер на Форца Италия и Матео Салвини, лидер на Северната Лига. Рим, 1 март 2018. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Джорджа Мелони, лидер на Братя за Италия, в ляво, Силвио Берлускони, лидер на Форца Италия и Матео Салвини, лидер на Северната Лига. Рим, 1 март 2018. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Матео Салвини, лидерът на антиимигранската Лига каза, че неговата десноцентристка коалиция е готова да формира следващото правителство на Италия след като спечели най-много гласове на изборите в неделя, съобщи Bloomberg.

ДОПЪЛНЕНИЕ:

Малко след това и лидерът на движението Пет звезди Луджи Ди Майо обяви, че неговата партия е призвана да формира правителство, съобщи АФП. Ди Майо каза, че е готов да обсъди с другите партии формирането на коалиция.

 

"Смятам, че няма да успеят да свършат нещо особено, защото говорим за група некомпетентни хора", каза Натали Тоци, директор Институт по международна политика в интервю от Рим за Франсин Лакуа от Bloomberg за изборните резултати в Италия.

"Те никога в миналото не са заемали държавни постове. Ще им отнеме доста време да нанесат истински щети, ако ме разбирате. Реалният риск е по-скоро системен".

Чуйте във видеото.

Докато последните прогнози сочеха липса на мнозинство за съюза на Северната лига с Форца Италия на бившия премиер Силвио Берлускони, Салвини обяви в понеделник, че е спечелил правото да управлява и изключи сделка с други партии.

„Десноцентристите са коалицията, която спечели”, каза Салвини в ТВ обръщение от Милано. Той каза, че няма да обсъжда „странни” коалиции с други групи.

Ренато Брунета от Форца Италия каза по-рано в понеделник, че Салвини има правото да води коалицията, след като е осигурил повече гласове от групата на Берлускони.

Последни новини
Още от Новини