Тръмп заплаши да въведе входни мита върху колите от ЕС

В четвъртък американският президент обяви вносни мита върху стомана и алуминий

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка:  T.J. Kirkpatrick/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха пише Investor.bg.

„Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!", написа Тръмп в Тwitter. 

Във втори туит Тръмп се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с „нашите много глупави търговски споразумения и политики“.

„Нашите работни места и богатство се дават на други страни, които са се възползвали от нас години наред, и се смеят на това какви глупаци са нашите лидери. Край на това!", добави Тръмп. 

Tърговският спор започна в четвъртък, когато Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти. Това накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки и предизвика критики от страна на МВФ и СТО. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че ЕС е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация. Твърди се, че ЕС възнамерява да въведе такса от 25% (за около 3,5 млрд. долара) на вноса от САЩ след предложението на Тръмп за 25% мито върху вносната стомана и 10% за алуминия.

Последни новини
Още от Новини