Рекорден брой кандидати за американския Конгрес в знак на съпротива срещу Тръмп

Над 2100 души са се кандидатирали за места в Конгреса на изборите тази година

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Рекорден брой хора са се кандидатирали за предстоящите избори за Конгрес в САЩ, пише Business Insider, цитирайки The Washington Post.

За момента са отчетени най-много кандидати в изборния процес, откакто Федералната изборна комисия започва проследяване на вписването на кандидатури през 1977.

Демократите водят поразително групата. До края на 2017 над 1200 души са се регистрирали като демократи за борба за място в Камарата на представителите или в Сената. Над 800 души са се записали в надпреварата като републиканци.

Макар да има множество фактори, които обясняват увеличаването на броя на кандидатите, силната опозиция сред либералите срещу президента Доналд Тръмп със сигурност е оказала голяма роля.

Подобен ръст при кандидатурите имаше и при републиканците след първата изборна победа на Барак Обама и преди междинните избори през 2010. Тогава той им помогна да получат мнозинство в Камарата на представителите.

В края на миналата година демократите записаха един от най-добрите си изборни дни от години, потенциален знак за това какво може да се очаква и през 2018, ако ентусиазмът за тях продължи. Чрез победата си в Алабама демократите скъсиха и без това малката преднина на републиканците в Сената до само един представител повече.

Най-светлият знак за демократите дойде от Вирджиния, където Ралф Нортъм победи републиканския кандидат Ед Гилеспи в изборите за губернатор.

„Вирджиния винаги е била ранно предупреждение за междинните избори – почти винаги ни показва какво ще се случи през следващата година, ако вятърът не обърне посоката си. Към този момент можем да кажем, че се задава буря за републиканците“, коментира Джеси Фъргюсън, говорителят на кампанията на Хилари Клинтън.  

Последни новини
Още от Новини