Днес става ясно ще има ли нова голяма коалиция в Германия

Социалдемократите ще обявят дали подкрепят споразумението с Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Днес ще стане ясно дали Ангела Меркел ще започне четвърти мандат като канцлер на Германия или в страната ще има нови избори.

Политическата стабилност в най-голямата европейска икономика е в риск и днес социалдемократическата партия ще обяви дали членовете й са гласували да удължат коалицията си с Меркел до 2021. Това е кулминацията на над 5 месеца политически застой, който създаде най-дългия период на политическа несигурност в Германия от Втората световна война насам.

Ако допитването проправи път на Меркел за още един мандат, тя може да положи клетва като канцлер до средата на март, връщайки се на европейската и глобалната сцена с пълна политическа власт. Тя обяви, че възнамерява да изкара пълен мандат до насрочените за 2021 година избори. Ако обаче споразумението бъде отхвърлено, това би запратило Германия в неизвестното, като се очаква Меркел да управлява без парламентарно мнозинство и да бъдат насрочени избори през есента, пише Bloomberg.

Макар политическата безизходица да не е нарушила значително икономическото развитие на страната, по време на визитата си в петък европейските партньори на Меркел заявиха, че е от огромно значение да се установи правителство, функциониращо в пълна степен.

Допитванията през последните 2 седмици показват нарастваща подкрепа от страна на социалдемократите за коалиционното споразумение, договорено от партийните лидери през изминалия месец. Проучване на Infratest Dimap от 26-27 февруари показва, че 66% от социалдемократите подкрепят споразумението.

Въпреки това настроенията сред членовете на партията е трудно да се предскажат, след като тя отчете най-лошите си следвоенни изборни резултати миналия септември. Младото крило на партията настоява тя да мине в опозиция.

Всички над 460 000 членове на партията са допуснати да гласуват.  

Последни новини
Още от Новини