МВФ: Новите американски мита ще навредят и на САЩ

Негативи ше има и за друго държави, сигнализира и нституцията

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Увеличаването на митническите тарифи за внос на стомана и алуминий в САЩ ще окаже негативно въздействие на страните извън САЩ, но и на самата американска икономика.

Това се казва в съобщение на Международния валутен фонд (МВФ), публикувано на сайта на институцията, пише Investor.bg.

Преди два дни американският президент Доналд Тръмп съобщи, че готви увеличаване на митата за внос на стоманата до 25% и на алуминия - до 10%. Целта е защита на местната индустрия, обясни Тръмп.

Неговата мярка веднага предизвика критики в страната, че този ход ще предизвика ответни действия и истинска търговска война срещу САЩ. Реакциите не закъсняха - множество държави, включително и ЕС, заявиха, че обмислят своите следващи действия, макар че реално предложение все още няма.

Финансовите пазари също реагираха негативно на думите на американския президент.

Самият Тръмп пък е уверен, че дори и да има търговска война срещу САЩ - тя ще бъде лесно спечелена.

От МВФ обаче предупреждават, че високите мита ще засегнат и самата американски индустрия и строителството, които са най-големите потребители на стомана и алуминий в страната.

"Обезпокоени сме, че предложените от САЩ мерки реално ще насърчат практиката , при която страните под предлог защита на националната сигурност, налагат всеобхватни ограничения на вноса", заявява говорителят на МВФ Гери Райс.

В изявлението на институцията се съдържа още призив САЩ и техните търговски партньори да работят конструктивно за намаляване на търговските бариери и да решават своите търговски проблеми без да прибягват до подобни мерки.

Последни новини
Още от Новини